• Načítám...
>

Rekonstrukce Otíkovy lávky se protáhne

  • 5. dubna 2023,
  • 13:03,
  • PRAHA 11,
  • Jaroslav Šetlík

Práce na rekonstrukci Otíkovy lávky si vyžádají náročnější stavební práce. Lávka z roku 1990, přes kterou denně projdou stovky lidí, je totiž v horším stavu, než se předpokládalo. Na opravě se tak bude pracovat přibližně o šest týdnů déle.

Reklama

Práce na dlouho očekávané rekonstrukci takzvané Otíkovy lávky na Hájích byly před několika dny zahájeny. Už teď ale vedení Prahy 11 musí řešit komplikace týkající se stavebních prací.

"V rámci probíhajících stavebních prací bylo zjištěno, že ta stavba není v takovém stavu, jako když se to projektovalo, protože ten projekt byl starší už 4 roky a když se to tenkrát někdy sanovalo, obnovovalo, tak se použila špatná stavební technologie, kdy se ty jednotlivé pilíře úplně uzavřely a ta vlhkost, která do nich vnikala, uvnitř zůstávala. Proto došlo k degradaci ocelových výztuží uvnitř těch pilířů a de facto jsou ty pilíře, nechci říct ve špatném stavu, ale je potřeba je celkově zesílit," řekl Libor Vrkoč (Hnutí pro Prahu 11), radní MČ Praha 11.

To si vyžádá větší stavební zásah. V důsledku toho tak dojde k prodloužení doby oprav o přibližně 6 týdnů.

"Každý ten pilíř, jak tady vidíte, je už obnažený celkově, bude se prořezávat beton, budou se dělat základy minimálně 80 centimetrů do země a bude se přibetonovávat nový železobeton, kdy celý ten pilíř bude zesílen, aby už nikdy v budoucnosti nedošlo k nějakému dalšímu poškození. S tím, že ještě důležitá věc je to, že to, co je součástí té oranžové, se vybourá a přijde to úplně nové. Tam je to poškození největší. Proto se to dělá takto a celá ta lávka bude vždy dočasně jako nadzvednutá, když to řeknu jednoduše, ale nebude to mít vliv na provoz tady na ulici Opatovská. Co se týká navýšení ceny, tak je to na straně zhotovitele a měli bychom se stále pohybovat v možnostech zákona o veřejných zakázkách, kde je povoleno 30 procent + a to si myslím, že bychom měli dodržet," řekl Libor Vrkoč (Hnutí pro Prahu 11), radní MČ Praha 11.

Stále se tedy počítá s uzavřením lávky maximálně na 7 dní. Stovky chodců, kteří přes ní denně přechází, ji tak mohou i během oprav využívat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu