• Načítám...
>

Praha 11 řeší budoucnost Komunitního centra Roztyly

  • 11. července 2023,
  • 22:17,
  • PRAHA 11,
  • Kristýna Svobodová

Praha 11 řeší budoucnost Komunitního centra Roztyly. To mělo sloužit k integraci ukrajinských dětí a jejich rodičů, kteří do Česka utekli kvůli válečnému konfliktu s Ruskem. Nadace ale podle Reportérů ČT od klientů vybírala poplatky a svým zaměstnancům dluží na výplatách. Provozovatele centra teď prošetřuje policie kvůli možnému zneužití dotací.

Reklama

Praha 11 řeší budoucnost Komunitního centra Roztyly. To bylo v loňském roce zřízeno pro integraci ukrajinských dětí a jejich rodin, kteří ze své země utekli před válečným konfliktem s Ruskem. Jenže provozovatele centra od loňského listopadu vyšetřuje policie, mimo jiné i kvůli možnému zneužití státních dotací. Centra se tak koncem loňského roku ujala společnost Prahy 11 Jihoměstská sociální.

"Ta situace, do které jsme vstoupili na konci prosince jako nové vedení Prahy 11, byla taková, že bývalý provozovatel neplatil zaměstnankyním, které tady fungují jako učitelky a ony už tenkrát chtěly skončit. Ti lidé neměli kam jít," řekl Jan Jaroš (PRAHA 11 SOBĚ) - místostarosta MČ Praha 11.

Městská část tak komunitní centrum provozuje ze svého. Bez dotací ho ale sama dlouhodobě neutáhne. O pomoc proto v červnu radnice požádala vedení Prahy.

"Jihoměstská sociální žádala dotaci od UNICEFu, kterou přiděloval magistrát ve výši 4 milionů korun, což by pomohlo pokrýt provoz do podzimu, na červnovém zastupitelstvu hlavního města Prahy nám však bylo přiznáno pouze 1, 5 milionu korun," řekl Jan Jaroš (PRAHA 11 SOBĚ) - místostarosta MČ Praha 11.

To ale podle místostarosty Prahy 11 Jana Jaroše nestačí. Podle něj provoz komunitního centra, kam aktuálně dochází 70 ukrajinských dětí, vyjde měsíčně na půl milionu korun.

"Tady pracuje 12 učitelek, starají se o 70 dětí ve věku od 2 do 6 let a ty náklady na to jsou přibližně půl milionu korun na celý provoz tohoto centra," řekl Jan Jaroš (PRAHA 11 SOBĚ) - místostarosta MČ Praha 11.

Podle místostarosty Jaroše dochází do centra vedle třeba psycholožky také třikrát týdně učitelka češtiny. I díky tomu se podle Jaroše podařilo od září umístit víc než polovinu zdejších dětí do českých mateřských a základních škol. Jestli ale Praha nakonec radnici zbylou dotační částku poskytne, by mohli zastupitelé rozhodnout na příštím zasedání. Podle zastupitele Ondřeje Prokopa ale budou chtít od vedení Prahy 11 vysvětlit, co například přesně každý měsíc pokrývá půlmilionová částka v rámci chodu komunitního centra.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu