• Načítám...
>

Jízdní skupina městské policie by ocenila posilu

  • 28. srpna 2023,
  • 7:26,
  • PRAHA 11,
  • Monika Rusová

Kůň budí větší respekt než policejní vozidlo a dav před ním uhne rychleji a ochotněji. I to je jeden z důvodů, proč je jízdní policie nepřehlédnutelnou součástí složek integrovaného záchranného systému. V Praze 11 můžete policejní hlídku, kde členem je právě kůň, vídat velmi často a tak si je pojďme představit.

Reklama

Kůň je důležitým členem Městské policie hlavního města Prahy už od roku 2007. Plní funkce, které by se s automobilem vykonávaly velmi špatně a tak jsou koně neodmyslitelnými pomocníky.

"Působíme hlavně preventivně, koně používáme jako dopravní prostředek, abychom se dostali do lokalit, tam, kam se strážník špatně dostane buď autem nebo na nějakém jiném dopravním prostředku nebo pěšky," řekla Vladimíra Podroužková - vedoucí jízdní skupiny.

Policisty na koních můžete nejčastěji vidět v chatových osadách, kde dohlížejí na to, aby nedocházelo k vykrádání chat a jejich osídlování lidmi bez domova.

"Tyto jízdní skupiny jsou v podstatě čtyři v celé Praze, jedna z nich je u nás a jsme rádi, že tady ta skupina je, protože nám pomáhá udržovat ten veřejný pořádek," řekl Jiří Dohnal (Piráti) - radní pro majetek a investice, prevenci kriminality a informační technologie MČ Praha 11.

"Učíme koně speciální výcvik a jedná se hlavně o to, že jsou situace, se kterými se kůň běžně nesetká, ale samozřejmě při naší práci ano, takže musí být na tyto situace zvyklí, nesmí se plašit a nesmí se těch věcí bát," řekla Vladimíra Podroužková - vedoucí jízdní skupiny.

Jízdní skupina, která má stáje v Praze 11, má sedm koní a působí po celém jihovýchodě Prahy.

"Máme 6 českých teplokrevníků a jednoho starokladrubského bělouše," řekla Vladimíra Podroužková - vedoucí jízdní skupiny.

Například tento devítiletý fešák se jmenuje Caracas a policii slouží už 5 let.

"Koně této jízdní skupiny mohou naši obyvatelé vidět například v Centrálním parku, v Milíčovském lese i v částech, které sousedí třeba s městskou částí Praha 11, ale primárně při tom výkonu té činnosti kdekoli v rámci regionu Prahy 11," řekl Jiří Dohnal (Piráti) - radní pro majetek a investice, prevenci kriminality a informační technologie MČ Praha 11.

Jízdní policii vnímá veřejnost většinou mnohem pozitivněji než jiné policejní hlídky a tak by policie ráda řady jízdních skupin rozšiřovala. V současné chvíli však nemá dostatečně lidského personálu a tak nábor nových tváří probíhá celoročně. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu