• Načítám...
>

Pohotovost s lékárnou bude na Jižním Městě i nadále

  • 3. prosince 2023,
  • 21:34,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

Na Jižním Městě se podařilo prodloužit spolupráci s provozovatelem na zajištění služeb pohotovosti a pohotovostní lékárny na Poliklinice Šustova. Smlouva se prodloužila o další dva roky. Jedenáctka je přitom poslední městskou částí v Praze, kde pohotovostní služby využívají. Ostatní části totiž využívají své nemocnice, kterou ale Praha 11 na svém území nemá. Pohotovost je přitom důležitá zejména pro rodiče s dětmi, kteří mohou i během noci vyhledat akutní pomoc, a to jak lékařskou nebo lékárenskou. Jedenáctka by chtěla spustit i dětskou pohotovost, ale naráží na nedostatek pediatrů i financí.

Reklama

Praze 11 se podařilo zachovat služby pohotovosti pro dospělé a pohotovostní lékárny v Poliklinice Šustova. Smlouva byla uzavřena na další dva roky a Jedenáctka je tak jedinou městskou částí v Praze, která takovéto služby občanům nabízí. Ostatní městské části se musí spoléhat na nemocnice. Tu Praha 11 naopak nemá.

"V lednu už to budou 4 roky, kdy jsem tady stála s peticí pro zachování lékařské pohotovosti na Praze 11, takže jsem strašně šťastná, že se to podařilo a že na další dva roky prodlužujeme," řekla Šárka Zdeňková (HPP 11) - starostka MČ Praha 11.

"Já jsem sama lékařka a vím, co pohotovost obnáší a vím, jak je to pro městskou část v nočních hodinách a mimo pracovní dobu důležité a jsem opravdu velmi ráda, že jsem tomu s určitými odbornými věcmi mohla pomoci," řekla Sylvie Dusilová Sulková - předsedkyně sociální a zdravotní komise MČ Praha 11.

"Pro pacienty a obyvatele Prahy 11 je to dobrá zpráva, že pohotovost pokračuje. My jsme hrozně rádi, že ta komplexní péče mezi pohotovostí a hned navazující pohotovostní lékárnou zůstane a že pro místní jen benefit, který využijí v rámci problémů se zdravím, které mnohdy přichází nečekaně," řekl Jan Šlajs - výkonný ředitel EUC klinik.

O tom, že Praha 11 o pokračování pohotovosti usiluje, přitom nebylo pochyb, závazek se podařilo prosadit do koaliční smlouvy. Pohotovost na Jižním Městě funguje už od roku 2010 a smlouva se tenkrát uzavírala na deset let, v roce 2020 se pak prodloužila na další tři roky.

"Zajistit provoz pohotovosti není vůbec lehké, protože lékařů je málo, podařilo se nám tu službu dokonce rozšířit o jednu hodinu denně, to znamená, že sem teď lidé mohou přijít ne až v 7 hodin večer, ale už v 6 hodin odpoledne," řekl  Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - místostarosta MČ Praha 11.

O víkendu pak lékařská a lékárenská pohotovost funguje dvacet čtyři hodin denně. Průměrně ji například během noci využije deset až patnáct lidí, o víkendu nebo o svátcích, hlavně pak o Vánocích je pak vytížení daleko větší.

"Často jsou to matky s dětmi nebo někdo z rodiny, protože samozřejmě se běžně stává, že onemocní dítě v noci, zjistí se, že nemáme žádný čípek a podobně a v tu chvíli velmi dobře pomůžeme. Jinak se občas stane, že si někdo zapomene vyzvednout léky, má poslední den platnost v neděli, nemůže to sehnat a my mu tímto můžeme posloužit," řekl Oto Drobík - vedoucí lékárník.

Městská část Praha 11 zároveň stále uvažuje o zajištění pohotovosti také pro děti. Na pokrytí takové služby by ale bylo potřeba okolo dvaceti zdravotníků a to je při současném nedostatku pediatrů poměrně složitý úkol. Prvním krokem tak alespoň v tuto chvíli zůstává pokračování pohotovosti pro dospělé s možností využití pohotovostní lékárny. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu