• Načítám...
>

V Praze 11 vysázeli na podzim nové stromky

  • 4. prosince 2023,
  • 10:59,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

Na Jižním Městě během podzimu probíhá výsadba nových stromů. Jenom během měsíce listopadu tak dojde k výsadbě celkem 67 nových stromků. Primárně budou vysázeny za účelem rozšíření stávající vzrostlé zeleně, část je zamýšlena také jako náhrada za rozsáhlejší kácení v některých lokalitách, které bylo uskutečněno z důvodu špatného zdravotního stavu dřevin. Celkem je v plánu za rok 2023 vysadit 105 nových stromů. Na tyto účely městská část Praha 11 zaplatí více než 1,5 milionu korun. Stromy přitom pomáhají ochlazovat okolí, chránit před hlukem a poskytují úkryt a potravu mnohým živočichům.

Reklama

V městské části Praha 11 mimo jiné dbají také na to, aby byla dostatečně zelená a proto každý rok vysazují zcela nové stromky. Každý rok jich takto vysází zhruba sto. Stromy totiž ve městě plní důležitou funkci. Například zlepšují klima, snižují prašnost, zadržují vodu a pomáhají ochlazovat městské prostředí.

"Dnes jsme tady vcelku raritně u sázení jehličnatých stromů, protože převážně sázíme stromy listnaté, které jsou do města vhodnější do současných klimatických podmínek a sázíme jedle ojíněné, a to proto, že je za nimi skupinka smrků pichlavých a oni jsou vzhledově podobné, tak aby to bylo i hezké na pohled," řekla Ivana Hovorková (HPP 11) - místostarostka MČ Praha 11.

"Ten podzimní termín se snažíme volit zejména z toho důvodu, že ty dřeviny se nám lépe ujímají, protože bohužel ten ráz počasí se mění a jara bývají poměrně suchá a teplá a pak je pro nás obtížné a finančně náročné ty dřeviny udržet při životě, aby dobře vzešly, zejména s ohledem na zálivku," řekl Zdeněk Hamaj - místopředseda představenstva Jihoměstské majetkové.

Stromy je třeba jednak doplňovat, ale také měnit staré za nové.

"Které musely být z jakýchkoliv zdravotních nebo havarijních důvodů pokáceny a zrovna tady byly zvoleny jehličnany, protože je to náhrada za jiný jehličnan a to jsou smrky, které bohužel stárnou a začínají odcházet," řekl Zdeněk Hamaj - místopředseda představenstva Jihoměstské majetkové.

Praha 11 sází nové stromky převážně na jaře a na podzim. Letos upřednostnila podzimní výsadbu, kdy plánuje vysadit až 76 nových stromků. Výsadba je přitom druhově poměrně pestrá. V plánu je výsadba lip, javorů, lísek, cedrů a samozřejmě jehličnanů. Celkově na tyto účely vynaloží až okolo dvou milionů korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu