• Načítám...
>

V Praze 11 vysázeli na podzim nové stromky

  • 4. prosince 2023,
  • 10:59,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

Na Jižním Městě během podzimu probíhá výsadba nových stromů. Jenom během měsíce listopadu tak dojde k výsadbě celkem 67 nových stromků. Primárně budou vysázeny za účelem rozšíření stávající vzrostlé zeleně, část je zamýšlena také jako náhrada za rozsáhlejší kácení v některých lokalitách, které bylo uskutečněno z důvodu špatného zdravotního stavu dřevin. Celkem je v plánu za rok 2023 vysadit 105 nových stromů. Na tyto účely městská část Praha 11 zaplatí více než 1,5 milionu korun. Stromy přitom pomáhají ochlazovat okolí, chránit před hlukem a poskytují úkryt a potravu mnohým živočichům.

Reklama

V městské části Praha 11 mimo jiné dbají také na to, aby byla dostatečně zelená a proto každý rok vysazují zcela nové stromky. Každý rok jich takto vysází zhruba sto. Stromy totiž ve městě plní důležitou funkci. Například zlepšují klima, snižují prašnost, zadržují vodu a pomáhají ochlazovat městské prostředí.

"Dnes jsme tady vcelku raritně u sázení jehličnatých stromů, protože převážně sázíme stromy listnaté, které jsou do města vhodnější do současných klimatických podmínek a sázíme jedle ojíněné, a to proto, že je za nimi skupinka smrků pichlavých a oni jsou vzhledově podobné, tak aby to bylo i hezké na pohled," řekla Ivana Hovorková (HPP 11) - místostarostka MČ Praha 11.

"Ten podzimní termín se snažíme volit zejména z toho důvodu, že ty dřeviny se nám lépe ujímají, protože bohužel ten ráz počasí se mění a jara bývají poměrně suchá a teplá a pak je pro nás obtížné a finančně náročné ty dřeviny udržet při životě, aby dobře vzešly, zejména s ohledem na zálivku," řekl Zdeněk Hamaj - místopředseda představenstva Jihoměstské majetkové.

Stromy je třeba jednak doplňovat, ale také měnit staré za nové.

"Které musely být z jakýchkoliv zdravotních nebo havarijních důvodů pokáceny a zrovna tady byly zvoleny jehličnany, protože je to náhrada za jiný jehličnan a to jsou smrky, které bohužel stárnou a začínají odcházet," řekl Zdeněk Hamaj - místopředseda představenstva Jihoměstské majetkové.

Praha 11 sází nové stromky převážně na jaře a na podzim. Letos upřednostnila podzimní výsadbu, kdy plánuje vysadit až 76 nových stromků. Výsadba je přitom druhově poměrně pestrá. V plánu je výsadba lip, javorů, lísek, cedrů a samozřejmě jehličnanů. Celkově na tyto účely vynaloží až okolo dvou milionů korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu