• Načítám...
>

Na ZŠ Květnového vítězství se řešilo duševní zdraví

  • 4. prosince 2023,
  • 11:00,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

Současná společnost zaměřená na výkon a soutěživost, kdy tyto dva požadavky učíme už malé děti na základních školách, má často za důsledek to, že děti nestíhají, trápí se a projevuje se u nich duševní nepohoda, která může vyústit až ke vzniku depresí nebo úzkosti. Na Základní školu Květnového vítězství v Praze 11 proto zavítal odborník, který se věnuje zvládání psychických problémů a také radí, jak jim předcházet. Základem je hlavně si takové problémy přiznat a nebát se o nich informovat ostatní, v první řadě rodiče a potom také ve škole.

Reklama

Psychické problémy a duševní nepohoda netrápí jenom dospělé, ale můžou potkat i děti školou povinné. Stačí nadmíra stresu v podobě přílišného učení, zadávání úkolů nebo špatných známek. Touto problematikou se zabývala také akce zaměřená na duševní zdraví u dětí v Základní škole Květnového vítězství v Praze 11.

"Duševní zdraví dětí je vážné téma, kterému se věnuje celá řada zaměstnanců, v rámci školy je to školní psycholog, výchovný poradce, sociální pedagog a je to klíčem k úspěšné škole, protože ve chvíli, kdy se cítím v pohodě a cítím se dobře, tak se také lépe soustředím a více si toho zapamatuji a více se naučím," řekl Michal Veselský (Praha 11 Sobě/Zelení).

Se svým příběhem se s žáky přišel podělit také projektový koordinátor z Metropolitního zdravotnického servisu Kamil Rain, který si rovněž prošel psychickými problémy a dětem přišel poradit, jak je zvládat a jak jim ideálně předcházet.

"My se bavíme hlavně o té prevenci a bavíme se o tom, aby rozpoznaly příznaky a věci děti samy na sobě, ale i na svých spolužácích. Učíme se také, jakým způsobem by mohly sdělit svým rodičům nebo speciálním pedagogům, psychologům a tak tu skutečnost, že prožívám něco, co je nestandardní a co mě trápí," řekl Kamil Rain - koordinátor, Metropolitní zdravotnický servis.

Řešení je možná jednodušší, než by se mohlo zdát. Pokud jsou žáci ve stresu z nadmíry informací a požadavků, které jsou na ně kladeny, stojí za to možná trochu ubrat.

"Mně tam naskakují dvě věci, otevřenost a tolerance. To znamená otevřenost v tom smyslu, abych byl připraven hovořit o svém vlastním duševním zdraví, nebát se říci, že se dnes necítím dobře, potřeboval bych trochu zvolnit a tomu by se měla umět přizpůsobit i škola," řekl Michal Veselský (Praha 11 Sobě/Zelení).

Podle výzkumů se až polovina dětí potýká se stavy, které lze označit jako náběh na depresi nebo úzkostnou poruchu, což jsou zároveň nejčastější duševní obtíže, které můžeme u mladých lidí vypozorovat. 

"Pokud se budeme bavit o tom, co pomáhá, tak je to jednoznačně dobré stravování, pohyb, zdravé mezilidské vztahy, protože o to se mohu opřít ve chvíli, kdy se mi zrovna děje něco, co třeba nemám plně pod kontrolou," řekl Michal Veselský (Praha 11 Sobě/Zelení).

Odborníci proto radí zaměřit se více na prožitkovou pedagogiku, kdy by dril a biflování nahradilo něco, co jim bude dávat smysl a budou mít pro učení i jinou motivaci, než jen snahu vyhnout se špatné známce. A kdo ví, třeba již brzy dospějeme do bodu, kdy přátelská a interaktivní škola bude standardem a psychické problémy v ní snad už nebudou mít místo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu