• Načítám...
>

V Chodovské tvrzi probíhá výstava Salvadora Dalího

  • 11. prosince 2023,
  • 8:08,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

V Chodovské tvrzi na Jižním Městě můžete vyrazit na výstavu kontroverzního, ale zároveň také mimořádného katalánského umělce Salvadora Dalího. Proslavil se hlavně svými díly z období surrealismu, ale tvořil až téměř do konce svého života. Výstava představuje jeho sochy a grafiky z 60. až 80. let minulého století. Za pozornost stojí například jeho cyklus na téma Božské komedie. Na výstavě je navíc zajímavé i to, že je prodejní, takže si některé z těchto děl můžete odnést domů. Tvorbu Salvadora Dalího můžete v Chodovské tvrzi obdivovat až do 28. ledna 2024.

Reklama

Geniální umělec, výrazný představitel surrealismu, ale také buřič a provokáter. To jsou jen některé stopy, které za sebou zanechal výrazný katalánský malíř Salvador Dalí. Nyní jeho tvorbu můžete obdivovat v rámci výstavy na Chodovské tvrzi v městské části Praha 11.

"Já jsem strašně ráda, že letos můžeme už podruhé přivítat na Chodovské tvrzi umělce, který je světový, v létě jsme měli Andyho Warhola a teď tady máme katalánského umělce Salvadora Dalího. Za mě je ta výstava velmi povedená, byť tady nejsou malby, tak ty grafiky jsou fantastické," řekla Zuzana Böhmová (Piráti) - místostarostka MČ Praha 11.

"Jsou k vidění zmenšeniny jeho soch, které vytvořil v 80. letech, protože chtěl, aby jeho umění obklopovalo normální obyčejné lidi," řekla Pavla Vaňková - kurátorka výstavy.

Výstava mapuje průřez umělcovou tvorbou od 60. až do 80. let minulého století. Dalí zemřel v roce 1989, ale ještě v roce 1981 tvořil své poslední obrazy.

"Tady vidíme jeho cyklus dřevorytu, který vytvářel v 60. letech na téma Božské komedie, těchto knih se vydalo asi 4 700 a je to opravdu takový unikátní cyklus, výstava je prodejní," řekla Pavla Vaňková - kurátorka výstavy.

Dalí se stal legendou už za svého života. Svou image budoval už od nejútlejšího věku. I jeho příchod na svět byl velmi dramatický, protože se narodil devět měsíců po smrti svého bratra a dostal i stejné jméno. Myslel si také, že je reinkarnací svého bratra, což si ostatně mysleli i jeho rodiče. Už jeho počátek života byl obestřen určitým tajemstvím a mystikou. Snad i proto se později stal jedním z hlavních představitelů surrealistické skupiny.

"Za první republiky byl známý i v českých kruzích, znal se s André Bretonem a v těch 20., začátkem 30. let byl členem surrealistické skupiny," řekla Pavla Vaňková - kurátorka výstavy.

Jeho díla si v Chodovské tvrzi můžete prohlédnout až do 28. ledna 2024. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu