• Načítám...
>

Šárka Zdeňková končí ve funkci starostky Prahy 11

  • 7. prosince 2023,
  • 17:32,
  • PRAHA 11,
  • Kristýna Svobodová

Zastupitelé Prahy 11 odvolali starostku Šárku Zdeňkovou (HPP11). Důvodem je podle opozice i části koalice selhávání při vedení radnice. Nespokojenost je především s neřešením financování městských firem. Podle Zdeňkové jsou důvody vykonstruované.

Reklama

Po jednom roce vedení Prahy 11 odvolali zastupitelé městské části starostku Šárku Zdeňkovou. Podle opozice i části koalice starostka na svém postu selhávala. A to například opomíjením financování městských firem.

"Jednou z nich je Jihoměstská majetková a.s., které podle mě z naprosto nepochopitelných a podivných důvodů odmítala městská část proplácet faktury, pak zde máme společnost, která spravuje objekt, ve kterém stojíme, což je společnost Kulturní Jižní Město a paní starostka neřešila vůbec problém, že jedna z našich městských společností by nebyla schopna vyplatit výplaty svým vlastním zaměstnancům," řekl Martin Sedeke (ODS) - zastupitel MČ Praha 11.

Pro odvolání starostky Zdeňkové hlasovali i Piráti, kteří byli donedávna součástí radniční koalice. Také oni jako důvod uvedli mimo jiné neschopnost radnice řešit problémy s financováním městských firem.

"Jsou tam zaměstnanci, mají potřeby na mzdové ohodnocení a v podstatě tam nebyla možnost jim dávat výplaty, takže jsme hledali různé cesty, různá řešení a klub Hnutí pro Prahu 11 v čele se starostkou nám v tomto nevyhovoval, takže jsme přikročili k těm opatřením, že opravdu paní starostka může být nahrazena někým jiným za hnutí, to se nestalo, tak jsme přistoupili k tomu odvolání," řekl Jiří Dohnal (Piráti) - radní MČ Praha 11.

Podle bývalé starostky jsou ale důvody jejího odvolání vykonstruované. 

"Je potřeba odstranit naší politiku Hnutí pro Prahu 11, jsem přesvědčena o tom, že mě na Praze 11 jde zejména o finance a pozemky. protože v mé kompetenci územního rozvoje ve chvíli, kdy připomínkujeme velké stavební záměry nebo chceme nějakým stavebním záměrům v neprospěch obyvatel městské části zabránit, tak to jde proti politice, kterou strany, které mě odvolávaly, nechtějí," řekla Šárka Zdeňková (HPP 11) - odvolaná starostka MČ Praha 11.

Pro odvolání hlasovalo 19 z 35 zastupitelů. Mezi nimi i hnutí ANO a to, podle zastupitele Ondřeje Prokopa z důvodu, aby i nadále fungovalo pro Jižní Město.

"My bychom byli rádi, abychom konečně začali plnit to, co jsme slibovali ve volbách. Snížení daně z nemovitosti, slibovali jsme, že se sem vrátí městská pohotovost, že se místo starého kina Galaxie udělá třeba kulturní centrum, to vše měla starostka Zdeňková v programu, stejně jako hnutí ANO a my bychom byli rádi, kdyby se to podařilo konečně prosadit, tedy bohužel bez ní," řekl Ondřej Prokop (ANO) - zastupitel MČ Praha 11.

O novém vedení Prahy 11 bude pravděpodobně rozhodnuto až na dalším zasedání zastupitelstva městské části. To by se mělo uskutečnit 15. února 2024. Do té doby radnici povede dosavadní místostarosta Jan Jaroš.

"Chtěl bych zdůraznit, že městská část a ti radní, kteří po dnešním zastupitelstvu zůstanou v radě, budou nepochybně dělat vše pro to, aby chod městské části byl tím odvoláním co nejméně ovlivněn," řekl Jan Jaroš (PRAHA 11 SOBĚ) - 1. místostarosta MČ Praha 11.

Komunální volby v Praze 11 vyhrálo Hnutí pro Prahu 11 s jedenácti mandáty v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty a třetí Společně – ODS a NK se čtyřmi zastupiteli. Praha 11 Sobě získala čtyři mandáty, tři zastupitele mají Piráti a TOP 09 se STAN také tři. Dosavadní koalice Hnutí pro Prahu 11, Pirátů a Prahy 11 Sobě tak měla těsnou většinu 18 hlasů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu