• Načítám...
>

Praha 11 zve na výstavu Obrazy malované jehlou

  • 6. března 2024,
  • 19:58,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

V Chodovské tvrzi v městské části Praha 11 aktuálně probíhá netradiční výstava s názvem Obrazy malované jehlou od autorky Miluše Chovancové. K vidění je zhruba 40 obrazů, které autorka vytvářela zhruba od roku 2000 a jsou inspirovány veselými přírodními motivy. Výstava je prodejní, takže cokoli by se vám líbilo, to je možné si zakoupit a odnést domů. Výhodou je, že na obrazy se dá také sahat, čehož mohou využít například nevidomí. 21. března proběhne s autorkou od 18 hodin komentovaná prohlídka. Samotná výstava pak potrvá do 24. března.

Reklama

Obrazy se dají malovat nejrůznějšími technikami, ale aby někdo maloval jehlou, to už je skutečně unikátní. Jednou takovou autorkou je čtyřiaosmdesátiletá absolventa Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Miluše Chovancová. Tato rodačka z Jilemnice nyní prezentuje svá díla na aktuální výstavě Obrazy malované jehlou v Chodovské tvrzi v městské části Praha 11.

"Obrazy jsou plné barev, jsou velmi pozitivní, jsou velmi zajímavé tím, že jsou malované jehlou, to znamená, že jsou vyšívané, jsou použité různé textilní aplikace. Je možné na ně i sahat, takže když přijde nevidomý návštěvník galerie, tak může na obrazy sahat," řekla Pavla Vaňková - kurátorka výstavy.

Paní Chovancová svou rozsáhlou sbírku vytvářela zhruba od roku 2000 a na výstavě můžou návštěvníci vidět okolo 40 děl.

"Je to pracná technika a málokdo chce malovat jehlou, protože to trvá minimálně 14 dnů, než se udělá jeden menší obrázek a chce to velikou trpělivost, chce to mít také cit pro barvy a pro materiál," řekla Pavla Vaňková - kurátorka výstavy.

S nadsázkou se dá říci, že jde o takovou ideální zábavu na dlouhé zimní večery. 

"Paní Chovancová pochází z tkalcovské rodiny a má to v krvi a inspiraci si bere z přírody. Takže my tady sice vidíme různé abstraktní formy, ale ty formy pravdu vychází z přírody, takže třeba zlatohlávek nebo svítání, blatouchy a ta témata jsou opravdu, co vidí kolem sebe," řekla Pavla Vaňková - kurátorka výstavy.

Konání výstavy tradičně podpořila městská část Praha 11 v čele s místostarostkou Zuzanou Böhmovou (Piráti).

"Ve mně ty obrazy paní Chovancové strašně evokují dílo Františka Kupky a to mimo jiné také proto, že začátek té tvorby, který můžeme vidět úplně v té zadní místnosti, je takový realistický a ona jde čím dál tím více směrem k abstrakci, ale přitom stále vychází z něčeho přírodního," řekla Zuzana Böhmová (Piráti) - místostarostka MČ Praha 11.

Výstava je navíc prodejní, takže cokoli by se vám líbilo, to si můžete zakoupit a pověsit si třeba u vás doma. A jak je vidět, své kupce si jistě najde. 

"Je tady několik obrazů, které mě zaujaly a zvažuji, zda bych si nějaký pořídila domů," řekla Zuzana Böhmová (Piráti) - místostarostka MČ Praha 11.

V osmdesátých a devadesátých letech působila Miluše Chovancová v oblasti užité grafiky a reklamy. V posledních dvaceti letech se specializuje výhradně na techniku ruční výšivky a kombinovanou textilní techniku na plátně, kanavě či na dalších technických tkaninách. Do výšivky, od starověku používané techniky barevné a reliéfní výzdoby tkanin textilními vlákny, přinesla nové formální a tvůrčí prvky, jejichž výsledkem jsou obrazy malované jehlou. Inspirací pro její práci je příroda a její obrazy odkazují k linii české lyrické abstrakce. Jsou odrazem autorčina empatického vztahu k přírodě, okouzlení z barev, tvarů, jevů, které převádí v abstraktní symbolické záznamy. S autorkou bude ještě na Chodovské tvrzi probíhat komentovaná prohlídka 21. března od 18 hodin. Samotná výstava pak potrvá do 24. března. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu