• Načítám...
>

Chodovská tvrz opět ožije hudbou

  • 5. června 2024,
  • 10:52,
  • PRAHA 11,
  • Věra Dušková

Městská část Praha 11 opět chystá hudební festival Tóny Chodovské tvrze. Koncerty špičkových interpretů se na nádvoří Chodovské tvrze budou konat již po jednadvacáté.

Reklama

Dvacátý první ročník festivalu Tóny Chodovské tvrze opět určitě nikoho nezklame. Svou vysokou úroveň si tato hudební akce drží po celou dobu své existence.

„Naše městská část finančně podporuje tuto akci už dlouhou dobu, respektive ji pořádá skrze svoji organizaci Kulturní Jižní Město o.p.s., která právě provozuje Chodovskou tvrz a KC Zahrada. Před těmi jednadvaceti lety s tímto nápadem přišel sám pan Svěcený," řekla Zuzana Böhmová (Piráti) - místostarostka MČ Praha 11.

„Mám radost, že fungují, protože si myslím, že je to opravdu nedílná kulturní součást této lokality a už tu člověk za těch jednadvacet let přivítal spoustu špičkových muzikantů, děly se tady nádherné výstavy, nádherné koncerty a jsem rád, že těch jednadvacet let jede a tak jsme na ten letošní ročník připravili takové lahůdky," řekl Jaroslav Svěcený - houslista a zakladatel festivalu Tóny Chodovské tvrze.

V cyklu čtyř koncertů nebude na nádvoří Chodovské tvrze o hvězdy hudebního nebe rozhodně nouze.

„Já mohu třeba začít úplně tím prvním koncertem. My tady máme, protože se všechny koncerty konají na nádvoří Chodovské tvrze, když je tedy mokrá varianta, kdyby náhodou začalo pršet, tak máme Kulturní centrum Zahrada, takže koncert se koná za každého počasí a na tom úvodním koncertu tady budou špičkoví interpreti, bude tady Anna Paulová, což je momentálně asi nejlepší mladá česká klarinetistka, bude tady komorní orchestr Virtuosi Pragenses, bude tady celý večer moderovat herečka Dejvického divadla Zdeňka Žádníková. Já budu dělat s orchestrem nádherné koncerty Antonia Vivaldiho, Giuseppe Tartiniho, Johanna Sebastiana Bacha. Jmenuje se to Zázraky baroka, takže baroko tomuto prostoru sluší i po akustické stránce, takže tady ta stage, co tu bude, bude zaplněna lidmi do posledního místečka. Tak to je jedna z takových záležitostí. Závěrečný koncert bude takový multižánrový happening, kde bude kytarista Lukáš Somr, klavíristka Lucie Karlová, těch muzikantů tam bude opravdu celá řada, bude tady jedenáctiletý mistr světa ve hře na akordeon Jaroslav Pokuta, který hraje tak, že já když jsem ho viděl, tak jsem ho okamžitě na festival angažoval, já nevím z kolika set účastníků získal první cenu. A samozřejmě tady budou koncerty operní, budeme tady mít na druhém koncertu operní záležitost, takže každý ten večer si posluchači vyberou, co se jim líbí," řekl Jaroslav Svěcený - houslista a zakladatel festivalu Tóny Chodovské tvrze.

Tóny Chodovské tvrze následně vystřídá už také tradiční JAZZ FEST TVRZ.

„Nejdřív začínáme Tóny, v letošním roce se trošku netradičně konají již v červnu. A potom, co dokončíme Tóny Chodovské tvrze, následuje JAZZ FEST, který je také tradiční akcí zde na Chodovské tvrzi. Jedná se o čtyři koncerty jazzové a bluesové hudby," řekla Zuzana Böhmová (Piráti) - místostarostka MČ Praha 11.

První koncert Tónů Chodovské tvrze začíná 18. června ve dvacet hodin. V následujících večerech se uskuteční další tři koncerty. JAZZ FEST pak začíná 26. června v 18 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu