• Načítám...
>

V srdci Prahy ožil tradiční všesokolský slet

  • 3. července 2024,
  • 11:01,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Praha se opět stala centrem pozornosti díky sedmnáctému všesokolskému sletu. Událost, která je neodmyslitelnou součástí české kulturní tradice, přinesla do srdce hlavního města nejen nádech historie, ale i pestrou přehlídku současného sportovního a kulturního dění.

Reklama

Praha se opět stala centrem pozornosti, a to díky sedmnáctému všesokolskému sletu. Akce, která je neodmyslitelnou součástí české kulturní tradice, přinesla do srdce hlavního města nádech historie, ale i pestrou přehlídku současného sportovního a kulturního dění. Takhle to třeba první červencové úterý vypadalo na náměstí Míru, kde nechyběla ani pódiová vystoupení řady sokolských jednot.

,,My máme dlouholetou spolupráci se Sokolem. Přeci jenom tři sokolské jednoty jsou i na území městské části Praha 2. Máme blízkou spolupráci se Sokolem Královské Vinohrady, děti z našich škol a jejich rodiče tam mohou chodit plavat, můžou tam chodit do sportovních oddílů a také využívat sportovní ovál, který je v Riegrových sadech," vysvětloval místostarosta Prahy 2, Jan Recman (ODS).

Sokolské slety jsou pak příležitostí k setkání tisíců sokolů, kteří společně předvádějí své dovednosti, disciplíny a odhodlání. Zdaleka se přitom ale nejedná jen o sportovní akce, ale také o oslavu jednoty, bratrství a sokolských ideálů. Kromě pódiových vystoupení se tak návštěvníci akcí po celé Praze mohou těšit i na řadu outdoorových výstav. Jedna z nejdůležitějších se nachází právě na náměstí Míru. 

,,Nese název 17 všesokolských sletů a připomíná historii všech sletů od toho prvního, který se konal v roce 1882, až do toho letošního, který probíhá právě v těchto dnech," popisoval Michal Burian, vzdělavatel České obce sokolské

Výstava pak mapuje nejvýznamnější sokolské slety, které v řadě případů reagovaly nebo ovlivnily některé zásadní historické události.

,,V roce 1938 to byl slet, který smutně zakončil tu éru Československa. Byl to slet, který se stal největším vyjádřením připravenosti národa a celosokolstva bránit republiku. V roce 1948 11. všesokolský slet se stal v podstatě největším vyjádřením vzdoru proti nastupující komunistické totalitě a zásadní slet v roce 1994 zahájil novou éru obnovené československé, dnes České obce sokolské," upřesnil Burian.

Dodnes se pak Česká obec sokolská snaží vést národ ke společnému pohybu a fyzické i psychické odolnosti. Od většiny ostatních tělovýchovných a sportovních organizací ji ale odlišuje propojení sportu s kulturou a se vztahem k České republice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu