• Načítám...
>

Novým starostou Prahy 11 se stal Martin Sedeke

  • 14. června 2024,
  • 20:21,
  • PRAHA 11,
  • Kristýna Svobodová

Po téměř půlročním bezvládí v městské části Praha 11 se stal novým starostou Martin Sedeke (ODS). Nahradil tak Zdeňkovou (HPP11), kterou zastupitelé odvolali loni v prosinci. Radnice byla doteď bez starosty.

Reklama

Po půlročním bezvládí má městská část Praha 11 nového starostu. Stal se jím dosavadní zastupitel a předseda magistrátního výboru pro dopravu Martin Sedeke.

"Městská část Praha 11 je v situaci, kdy je tady veliké množství různých problémů, jejich řešení není úplně triviální, takže jsem věděl, že když to na sebe vezmu, tak za to ponesu odpovědnost. Proto jsem opravdu dlouho zvažoval a teprve po poradách se svými kolegy a také se svou partnerkou jsem nakonec kývl a řekl dobře, já to zvednu," řekl Martin Sedeke (ODS), starosta MČ Praha 11.

Sedeke tak v křesle starosty nahradil Šárku Zdeňkovou, kterou z pozice vedení radnice zastupitelé odvolali loni v prosinci. Nového starostu do funkce podpořili opoziční zastupitelé z ANO a TOP 09-STAN. Vedení tak bude mít takzvanou menšinovou radu, tedy podporu 11 zastupitelů namísto 18 a bez koaliční smlouvy.

"Samozřejmě to klade větší nárok na komunikaci, což v praxi znamená, že veškeré materiály, které se budou schvalovat zastupitelstvem a musí být, ať už dle zákona nebo dle usnesení nějakého orgánu schválen zastupitelstvem, bude třeba předjednat napříč politickými kluby. Já jsem připraven jednat úplně se všemi. Nejen s těmi, kteří mě podpořili," řekl Martin Sedeke (ODS), starosta MČ Praha 11.

"My jsme se rozhodli podpořit menšinovou radu, protože městská část Praha 11 byla v krizi loni během vedení městské části ze strany Hnutí pro Prahu 11 Šárky Zdeňkové, což skončilo rozpadem rady loni v prosinci a šest měsíců městská část nemá starostu. Žádné dobré řešení, zejména v podobě většinové rady, tak jak je standardní, na stole není na Praze 11," řekl Jakub Lepš (TOP 09), místostarosta MČ Praha 11.

"Městská část vůbec nefungovala, uvědomte si, že tady skončilo Senior Taxi, Komunitní centrum pro ukrajinské děti, Re-Use centrum a ani se nic nového nezačalo budovat. Není hotová lávka přes Opatovskou, není opravena pochozí zóna, neopravují se chodníky, nebudují se parkovací místa, co bylo občanům slibováno, se tady dva roky nedělá," řekl Ondřej Prokop (ANO), zastupitel MČ Praha 11.

A právě na to by se teď radnice podle nového starosty měla zaměřit. Velkým problémem městské části je pak i problematická politická situace, která brání v komunikaci mezi jednotlivými stranami. Také na tu se chce Sedeke zaměřit.

"K řešení celé řady problémů potřebujete úzkou kooperaci s hlavním městem. To je trošku moje výhoda, že sedím na radnici na Mariánském náměstí, takže se spoustou lidí, kteří tam také působí, jsem schopen ty věci komunikovat velmi snadno," řekl Martin Sedeke (ODS), starosta MČ Praha 11.

"Samozřejmě naprostá tragédie pro Jižní Město, je to konec nadějí těch občanských sil, nejen našeho hnutí, ale i Prahy 11 Sobě na to, že by se poměry na Praze 11 mohly změnit," řekla Šárka Zdeňková (HPP11), bývalá starostka MČ Praha 11.

Po odvolání bývalé starostky Zdeňkové loni v prosinci rezignovali radní z Hnutí pro Prahu 11, v únoru pak zastupitelé odvolali radního pro majetek Piráta Jiřího Dohnala. Od konce loňského roku tak až téměř do poloviny letošního června radnici vedl místostarosta Jan Jaroš s devíti gescemi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu