• Načítám...
>

Strom hrdina na pražském Chodově

  • 13. června 2016,
  • 12:50,
  • PRAHA 11,
  • Věra Dušková

Nadace Partnerství každoročně vybírá hrdiny mezi stromy. Letošním hrdinou se stal jasan z aleje v blízkosti Chodovské tvrze. Ten spolu s celou alejí přežil díky svým lidským sousedům útoky developerů.

Reklama

Nadace partnerství chce vyhlášením čestného titulu Strom hrdina upozornit na zajímavé příběhy stromů v lidských sídlech a na vzájemné vztahy lidí a přírody.

„Vyhlašujeme titul, čestné ocenění Strom hrdina, kdy strom se zasloužil o spojení lidí,“ vysvětluje Zuzana Šeptunová, projektová manažerka nadace „Partnerství“.

„V roce 2004 bylo založeno Občanské sdružení Chodov, které usilovalo o to, aby tady plánovaná zástavba nebyla. A to se v roce 2007 podařilo,“ popisuje začátek příběhu Miroslav Dvořák, tiskový mluvčí MČ Praha 11.

„Někdo to tady dal dohromady, sešlo se tady pár lidí a z národního výboru taky,“ vzpomíná Jiřina Pomeislová, majitelka domu.

Dnes je alej označena cedulkou „Památné stromy“ – výsledek úsilí zdejších lidí. I oni ale museli něco obětovat: „Okolo stromů je ochranná zóna, která zasahuje ale i na pozemky právě těch starousedlíků, nebo obyvatel, kteří tady bydlí,“ připomíná Miroslav Dvořák.

Příběh stromu hrdiny na pražském Chodově uprostřed betonové džungle jednoho z největších panelových sídlišť je jistě hodný následování.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu