• Načítám...
>

Městská policie Prahy 11 měla koně jako první

  • 1. srpna 2016,
  • 8:22,
  • PRAHA 11,
  • Tomáš Mladějovský

Být členem jízdní městské policie je tak trochu dobrodružný život. Je to život kolem koní a pro koně a přesto je to život, který slouží, chrání a pomáhá lidem.

Reklama

„My jsme tady pro ty koně, ne ty koně pro nás a to si vlastně každý musí uvědomit. Já myslím, že to nemá chybu,“ řekla Blanka Thímová, strážník jízdní skupiny Prahy 11, MP Praha. 

Jezdecký oddíl městské policie Prahy 11 chová celkem šest koní, české teplokrevníky a starokladrubské bělouše. 

„Ráno přijdeme na půl sedmou do práce, koně se nakrmí. Odpoledne jezdíme od desíti do dvanácti. Čistá doba v sedle je od 14:00 do 16:00 hodin, protože musíme zajistit i vzhledem k tomu, že nemáme žádné zaměstnance, všichni jsme strážníci, takže musíme zajistit veškerý servis okolo koní,“ řekl Luboš Thím, velitel strážníků jízdní skupiny Prahy 11, MP Praha. 

Než kůň vyjede na svou první služební obhlídku, prochází dlouhodobým výcvikem. Nesmí se například bát barev, hluku motoru, různých zvuků, tvarů a musí především svému strážníkovi věřit a poslouchat ho na slovo. 

„Dostáváme se na místa, kam se normální člověk nedostane, autem, pěšky. Místa, kde jsou třeba skládky. Kontrolujeme ležení bezdomovců, zdali tam nejsou osoby, které jsou pohřešované,“ řekla Miroslava Čermáková, strážník jízdní skupiny Prahy 11, MP Praha.

V noci celý prostor jízdního oddílu střeží mohutný Barik, kterého se strážníci ujali, když si ho vzali z Trojského útulku. Barik vždy čeká, až se všichni vrátí z obhlídky. 

„My máme hrozně velkou výhodu, že máme výhled, služba je to krásná,“ řekla Miroslava Čermáková, strážník jízdní skupiny Prahy 11, MP Praha. Jízdní oddíly byly městskou policií Praha založeny v roce 2008 a v MČ Praha 11 vznikl právě první z nich.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu