• Načítám...
>

Dvanáctitunová zvonohra zahrála v Praze 11

  • 21. prosince 2017,
  • 15:11,
  • PRAHA 11,
  • Kristýna Svobodová

Největší pražská mobilní zvonohra z dílny Zvonařství Manoušek přijela už tradičně zpestřit vánoční trhy Praze 11. Před Komunitním centrem Matky Terezy se sešly rodiny s dětmi, aby nasály vánoční atmosféru. 57 zvonů pak spustilo koncert plný českých koled a vánočních melodií.

Reklama

První pražská zvonohra zavítala na vánoční trhy Prahy 11. Před Komunitním centrem Matky Terezy se tak odehrál koncert více jak 50 zvonů připevněných na mobilní konstrukci. Zvonař Petr Manoušek se ke stavbě tohoto nástroje rozhodl jednoduše proto, že mu v Čechách chyběla.

"Já jsem to znal v Holandsku, ale tam mají zvonohry téměř na každé věži a přesto tam tehdy existovala mobilní zvonohra. Já jsem si říkal, že je to ideální do Čech, kde zvonohry na věžích nemáme. Když lidé nemohou chodit poslouchat zvony pod věže, tak já přijedu za nimi. To byla taková představa, nepopírám, že při prvním spatření toho nástroje jsem se trošku zarazil. Pak jsem našel ty výhody, takže to byla vlastně taková první idea, proč to vůbec má vzniknout," řekl Petr Manoušek, zvonař a majitel zvonohry.

"Je to unikátní nástroj, do té sbírky 57 zvonů jsme jako Praha 11 kdysi zakoupili a od té doby sem pražská zvonohra jezdí každý rok. Samozřejmě jsme ji pozvali i letos. Je to hezký předvánoční zážitek," řekl Petr Jirava.

Svým repertoárem mobilní zvonohra uspokojí i náročnějšího posluchače. Dvanáctitunový nástroj zahraje klasickou, ale i současnou hudbu.

"Záleží na tom, k jaké je to příležitosti. O Vánocích to bývají koledy nebo lidové písně, písně Jaroslava Ježka nebo i něco z populárních melodií. Zvonohra dovoluje hrát cokoli," řekl Petr Manoušek.

Nástroj má celkem 57 zvonů. Největší z nich váží 560 kilogramů a nejmenší pouze 5. Hrát na tento nástroj navíc není vůbec jednoduché, protože na klaviaturu se hraje ručně. Pražská mobilní zvonohra se tak stala národní kuriozitou a těší se veliké oblibě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu