• Načítám...
>

Chodov uctil památku padlých vojáků a povstalců

  • 9. května 2018,
  • 22:11,
  • PRAHA 11,
  • Redakce

Květnové povstání se každoročně připomíná pietními akcemi. Ty se konají u válečných památníků či hrobů a pomníčků neznámých i známých padlých vojáků. Vzpomínkový akt k 73. výročí vítězství protifašistické koalice nad nacistickým Německem se konal také na Chodovském hřbitově.

Reklama

Památce padlých vojáků při květnovém povstání v roce 1945 se na Chodovský hřbitov přišel poklonit starosta MČ Praha 11 Petr Jirava. Pietní akt připomněl 73. výročí vítězství nad fašismem a osvobození Československa. 

"My tady na našem pietním místě máme hroby mnoha sovětských padlých. Jsou to především ti, kteří zemřeli v krčské nemocnici ve dnech války a je tu i mnoho hrobů chodovských a háječských občanů, kteří padli v Pražském povstání," řekl Petr Jirava, starosta MČ Praha 11. 

Na chodovském hřbitově byla uctěna památka 263 rudoarmějců padlých v pražské operaci a 31 padlých pražských povstalců z Chodova a okolí, kteří jsou zde pohřbeni. Hrůzy války si přišli připomenout i váleční veteráni, členové zahraničních delegací nebo veřejnost. Mezi přítomnými byl také lidický rodák žijící na Chodově, který, jako ani ne dvouměsíční, přišel o celou svoji rodinu.

"Já byl druhý nejmladší z Lidic. Mladší byl jen Pavel Horešovský, tomu bylo 15 dní, ale ten měl to štěstí, že se mu vrátila matka. Mně se nevrátil nikdo," řekl Jiří Pitín, Český svaz bojovníků za svobodu.

Jeho tehdy desetiletá sestra byla jedním z lidických dětí, které nacisti krutě popravili. 

"Teprve teď v dospělém věku, dalo by si říci téměř na stará kolena, to na mě dopadá, když si uvědomuji to, co jsem ztratil," řekl Jiří Pitín. 

Vzpomínkovou akci na čestném pohřebišti, které připomíná ty, jež položili životy za naši svobodu, doprovodily písně pěveckého sboru Mendy ze ZŠ Mendelova a Akademie 55+ ze ZUŠ Křtinská.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu