• Načítám...
>

Legální graffiti zdobí Prahu 11

  • 12. června 2018,
  • 16:59,
  • PRAHA 11,
  • Jaroslav Šetlík

Akci zaměřenou nejen na prevenci nelegálního sprejování, ale také na úpravu legální plochy a přilehlého okolí, připravila pro sprejery na Jižním Městě radnice Prahy 11 ve spolupráci s organizací Proxima Sociale a společností Jihoměstská majetková.

Reklama

Prostranství u největší legální plochy pro graffiti v Praze 11 ovládl především projekt na prevenci nelegálního sprejování, na kterém se spolu s MČ Praha 11 podílely také další organizace. 

"My jsme hodně intenzivně začali spolupracovat v roce 2013 s MČ na legalizaci ploch. V roce 2014 se to podařilo, takže na to konto jsme začali pořádat i graffiti jamy," řekla Eliška Holá, organizace Proxima Sociale. 

"Je to o tom, že mladí lidé dostanou příležitost zvelebit nějakou část. Vždy je to o legální ploše. Tu plochu si nějakým způsobem zvelebí, dostanou tady na to škrabky, spreje," řekla Veronika Šamánková, terénní sociální pracovnice. 

Praha 11 spolupráci vítá a dává sprejerům možnost umělecké seberealizace. Zároveň tak předchází nelegálním graffiti malbám.

"Ten nápad byl dán lokalitu Jižního Města, panelových domů a zdí, kde ti sprejeři všude možně malovali, malovali nevkusně a lidem to hodně vadilo, takže jsme vymysleli, že uděláme legální plochy, kde se mohou vyřádit a nikomu to nevadí. Naopak, občané to vítají. Tím, že oni nemusí spěchat a utíkat před policií, tak to vypadá hezky," řekl Ondřej Prokop, zastupitel MČ Praha 11. 

Díky této spolupráci vznikly také další ojedinělé nápady, a tak na území Prahy 11 narazíte nejen na 15 legálních ploch, ale třeba i na legálně pomalovaný kontejner.

"Protože těch kontejnerů máme asi 18, které používáme na odvoz křoví a zeleně. A když ty kontejnery necháte někde třeba stát přes noc, tak je někdo pomaluje a jsou ošklivé, protože je to dělané v rychlosti, třeba nějaký nápis. Tak jsme si řekli, že je necháme namalovat hezky," řekl Ondřej Prokop.

"Na podzim jsme udělali 4 pilotní kontejnery a musím říci, že ten efekt, který jsme očekávali, se opravdu splnil, protože kontejnery jako takové se nám vracejí v pořádku. Toto dílo je respektované, je to hezké, v té sídlištní šedi to vypadá velice dobře," řekl Zdeněk Hamaj, vedoucí střediska údržby zeleně, Jihoměstská majetková. 

Místní obyvatelé nápad vítají, a tak se kromě zdi sprejovaly i další 3 nové kontejnery.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu