• Načítám...
>

Územní studie okolo Hájů se nelíbí vedení MČ

  • 28. března 2019,
  • 18:20,
  • PRAHA 11,
  • Lukáš Kubát

V Praze 11 se konalo veřejné setkání k návrhu územní studie čtvrťového centra v okolí stanice metra Háje. Setkání se zúčastnili jak zástupci pořizovatele a zpracovatele návrhu studie, tak i zástupci městské části a diskutovat přišlo i několik desítek místních obyvatel.

Reklama

Společenská místnost ZŠ K Milíčovu praskala ve švech. Konalo se tady totiž veřejné představení územní studie okolo stanice metra Háje.

"Je dlouhodobě zanedbaná. Zůstala tak, jak ji postavili komunisté před 40 lety a od té doby to chátrá. Tam je problém spoluvlastnictví. Je tam mnoho vlastníků, kteří tam dlouhodobě chtějí stavět developerské projekty a většinou si konkurují tak, že jeden z nich chce vytěžit území a ti ostatní budou mít smůlu. Z toho důvodu si MČ nechala vypracovat územní studii, která to řeší komplexně, která má být návodem pro ty developery do budoucna, aby se s tou lokalitou dalo něco udělat," řekl Ondřej Prokop, místostarosta MČ Praha 11.

Ze studie vyplývá, že stanice metra Háje by se měla přebudovat. Stejně tak přilehlá ulice Opatovská. Ta by se měla stát bulváre pro chodce. Pochozí zóna Háje by se měla zbourat a měla by být nahrazena menšími objekty. Dosud nezastavěny prostor v jižní části ulice Opatovská by se měl zastavět. Návrh územní studie zpracoval Odbor územního rozvoje hl. m. Prahy. A novému vedení MČ Praha 11 se příliš nezamlouvá.

"Tato studie, v té podobě tak, jak je představena, je nerealizovatelná. Podle mě ignoruje několik naprosto zásadních věcí. Kdybych začal u té dopravy, tak ignoruje hustotu dopravy na Opatovské. Dělat na takové komunikaci bulvár, po kterém budou chodit lidé, považuji za hrozně problematické. Víme z minulosti, že jsme na Opatovské řešili smrtelné nehody," řekl Martin Sedeke, místostarosta MČ Praha 11.

Další problém je podle vedení MČ parkování.

"Studie předpokládá zbourání již zmíněné pochozí plochy, kde je v tuto chvíli 1360 parkovacích míst. Z nich je přibližně 800 obsazených. A těch 800 obsazených tvoří lidé, kteří bydlí v ulici Kosmická a i další lidé severním směrem od Opatovské. Ta studie neřeší to, kam se přesunou tato auta. A ta budou logicky stát v těch ulicích, které jsou už teď absolutně přetížené," řekl Martin Sedeke.

Třetím zásadním problémem je velký objekt, který by měl být postaven na dosud zelené ploše.

"Tam je postavený nový velký dům namalovaný blízko oken panelových domů a podobně. My jsme tomu už i na výboru dávali spoustu připomínek, takže předpokládám, že se to bude výrazně překreslovat," řekl Ondřej Prokop.

Vedení Prahy 11 teď žádá hlavní město o zapracování připomínek nebo vytvoření alternativní studie, která řadu připomínek městské části zohlední.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu