• Načítám...
>

Pražské ulice často blokují autovraky

  • 11. června 2018,
  • 23:56,
  • PRAHA 12,
  • Natálie Forsterová

Vedení Prahy 12 si neví rady s autovraky. Na území městské části jich stojí několik desítek, a i přes to, že zdejší radnice chce situaci změnit, nemá mnohdy možnost. Podle stávajících zákonů totiž definici vraku naplňuje pouze jen množství takových aut.

Reklama

Autovraky jako například tento. V Praze 12 jich je několik desítek, radnice s nimi ale ve většině případů nemůže nic dělat.

"Protože se jedná o sídlištní zástavbu, kde už je tak deficit parkovacích stání, tak to samozřejmě vyvolává problém a občané si velmi často stěžují. V poslední době jsme zaznamenali aktivitu některých občanů, kteří začali ty vraky zapalovat," řekla Lenka Vedralová, radní MČ Praha 12.

A problémy s autovraky hlásí i další radnice. Například tady v Praze 10 v Dykově ulici jsme napočítali během 10 minut 5 autovraků. Odstraňování takových aut z ulice a parkovišť není podle radnice Prahy 12 jednoduchá záležitost. Na vině je předeveším nedokonalá legislativa.

"Pakliže ten vrak nebrání provozu a stojí skutečně na parkovacím stání a nelze ho klasifikovat jako vrak, protože to je právě ta chyba, která v zákoně je, že je velice těžké specifikovat co vrak je a co není, pak nemáme jedinou možnost, jak s autem naložit a odvézt ho někam na sběrný dvůr," řekla Lenka Vedralová.

Za autovrak lze podle stávajících zákonů považovat například vůz, který nemá VIN kód, registrační značku a pneumatiky. Ani v takovém případě ale není odklizení vozu rychlá záležitost.

"V momentě, kdy majitele vozidla nezjistíme, pak v tu chvíli musíme zvolit jakéhosi opatrovníka, který bude za toho majitele vozu, o kterým nevíme, docházet případně k soudu. V momentě, kdy se objeví majitel a bude žádat nějaké odškodnění, tak pak je to samozřejmě problém," řekla Lenka Vedralová.

Situace by se mohla změnit, a to s novelou zákona, kterou připravují poslanci.

"S kolegou Patrikem Nacherem si chceme vzít poslaneckou iniciativu a lépe definovat v tom zákoně to odstraňování těch autovraků a vůbec tu definici toho autovraku," řekl Robert Králíček, poslanec PČR.

Jak by měla přesná definice autovraku podle poslanců z hnutí ANO vypadat, zatím jasné není. V současné době dávají dohromady podklady pro novelu zákona. Tu chtějí předložit ještě letos. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu