• Načítám...
>

Praha 12 chce na svém území stanici metra

  • 20. srpna 2018,
  • 14:09,
  • PRAHA 12,
  • Kristýna Svobodová

Praha 12 chce v rámci dopravy pro své obyvatele vyšší komfort. Okrajová městská část se v řadách lidí rychle rozrůstá a vedení městské části se proto chce zasadit o stavbu metra.

Reklama

Vedení Prahy 12 usiluje o rozvoj infrastruktury na svém území. Podle radního Františka Adámka je současná hromadná doprava pro zdejší 56 tisícové obyvatelstvo nedostačující. Řešením je podle něj pouze výstavba metra.

"Chceme ho proto, protože musíme zajistit našim občanům možnost se komfortně dopravit do zaměstnání. Dnes mluvíme o 56 tis. obyvatelích v budoucnosti s 10 tisícovým nárůstem. Já osobně si myslím, že pokud o tom nezačneme mluvit a nebudeme to prosazovat, tak to metro neprosadíme nikdy," řekl František Adámek, radní MČ Praha 12.

Městská část má navíc jasnou představu o tom, kde by místa ideálně čtyř stanic měla být.

"Původně byly dvě varianty, MČ se přiklonila k první navržené variantě, to znamená k variantě se čtyřmi stanicemi, konečná by byla na Sofijském náměstí a další stanice by byly u Labe, Policejní akademie a na Jasné," řekl Michal Pajskr, architekt MČ Praha 12.

V současné době mají občané Prahy 12 tři možnosti, jak se dostat do centra města. Asi nejjednodušší je cesta tramvají podél Vltavy až k Národnímu divadlu. Na nejbližší metro musí občané autobusem až na Kačerov nebo na Smíchov.

"Je to limitované kapacitně možnostmi té povrchové dopravy. Kdežto limity toho metra jsou daleko větší a to už nemluvě o jakémsi komfortu. Ten komfort musí pro ty občany být," řekl František Adámek.

V minulosti se vedení Prahy 12 podařilo prosadit, aby z budoucího metra D vedla odbočka také do Modřan. V územním plánu je ale tato varianta zanesena zatím pouze jako rezerva. Prvním cílem městské části je tak prosadit plnohodnotné zakreslení modřanského metra do územního plánu. Jestli se jí to podaří, to ukáží až říjnové volby a možná i nové vedení Prahy 12.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu