• Načítám...
>

Bulíci překonali rekord v hromadném odložení psů

  • 22. srpna 2020,
  • 20:36,
  • PRAHA 13,
  • Ondřej Švec

Centrální park v Lužinách v Praze 13 se v sobotu jen hemžil psy a jejich páníčky. Na sedmý ročník Rekord Bull Srazu tam dorazilo okolo pěti set bull psů, kterých se mnoho lidí často zbytečně bojí. Návštěvníci se zde mohli dozvědět, že bulíci milují děti, je s nimi pořádná legrace a jsou opravdu šikovní. A aby se nenudili, organizátoři pro čtyřnohé závodníky uspořádali několik dovednostních soutěží. Asi největším oříškem pro ně bylo odolat pořádné dobrotě. Zároveň se usilovalo o překonání rekordu v hromadném odložení psů. Podařilo se ho organizátorům přepsat? Dozvíte se v reportáži!

Stáhnout video
Reklama

Když byste o někom řekli že je bulík, nejspíš by se pořádně urazil. Pro majitele bull psů by to ale byla pochvala, protože mají tyhle psy, o kterých si mnoho lidí chybně myslí, že jsou nebezpeční, opravdu rádi. Dokonce pro ně každý rok pořádají akci s názvem Rekord Bull Sraz, kde je k vidění opravdu hodně takových bulíků a i hodně soutěží. Například ta, která je pro psy snad největší výzvou. Musí totiž odolat lákavému buřtu.

"Soutěž s názvem "Neber buřta" je v podstatě pro pejska zábava. Dám před něho buřtíka a majitel mu čistě jen povelem, bez tahání za obojek přikáže, aby si ho pes nebral. Drtivá většina bulíků to nevydrží. Buřta si vezme a všichni se tomu smějí, baví se. Ten, který to vydrží, dostane odměnu," popsala Kateřina Kašparová, pořadatelka Rekord Bull Srazu.

Letošní ročník se poprvé konal v Praze 13 v Centrálním parku Lužiny. A protože akci podpořila  i příslušná městská část, nemohl na ní chybět ani tamní starosta. Přestože má nyní doma kocoura, lásku ke psům v sobě nezapře. Těšil se co tihle čtyřnozí mazlíčci na akci předvedou.

"Já se těším jak budou tito bulteriéři fungovat třeba na agility hřišti. Jak si poradí s prolézačkami a poslušností. Jak budou umět povely: sedni, lehni nebo chůzi u nohy. Zkrátka, jak zvládají základní povely, které by měl každý pejsek umět. U tohoto plemene jsem totiž na to zvědav nejvíce," uvedl řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

A jak by nejspíš řekli odborníci: „Bylo to individuální“. Někomu se zkrátka chtělo a někdo z toho měl jednu velkou psí legraci. Jiné to ale bylo u pokusu o překonání rekordu o hromadné odložení bull psů. 

"Páníčci se svými bulíky nastoupí do určité formace. Dají povely: "Sedni, zůstaň." Pak odstoupí do vzdálenosti zhruba dvou metrů. Psi pak musí v této pozici vydržet, nesmí odejít z místa. U této disciplíny se bude měřit čas," popsala dále  Kateřina Kašparová, pořadatelka Rekord Bull Srazu.

Dosavadní rekord, zapsaný v České knize rekordů, činil 34 psů a čas 1 minutu, 35 vteřin. A my vám už teď můžeme říci, že bulíci tuhle zatěžkávací zkoušku vydrželi celé 2 minuty a rekord byl tak překonán. Velký podíl na tom měl trenér Miroslav Tošnar. 

"Nebylo ani tak těžké vycvičit psy, těžké to bylo s lidmi. Psovody musíme naučit disciplíně, aby ji pak mohli přenést na pejsky. Správnou výchovou, socializací a prevencí pak dokážeme takovéto psí kusy," smál se Miroslav Tošnar, trenér psů.

A pro psí kusy si nejspíš lidé bulíky pořizují. Tenhle pejsek je totiž opravdu všestranný a oddaný parťák. 

Anketa

"Je to přátelský pejsek. Má rád lidi, k ostatním psům se chová většinou bez konfliktně. Má rád děti, je hravý, takže se s ním děti vyřádí."

"Ta rasa se mi líbí. Celkově i povaha je klidná a přátelská. Teď to budou parťáci i pro naše zatím ještě nenarozené dítě."

"Jsou to hodní psi. Je snadné je vychovat a nevypadají úplně jako postelový."

"Předtím jsem měl vlčáka a chtěl jsem změnu. A když to srovnám, tak vlčák je takový stroj, který povel poslechne bez debaty. Tohle je spíše parťák, pes do nepohody. Bulíci jsou super."

Sedmý ročník Rekord Bull Srazu se nad míru vyvedl, návštěvníci akce se dozvěděli spoustu zajímavých a užitečných informací o bull psech a ještě si přitom užili spoustu legrace. Nezbývá než doufat, že další ročník bude minimálně stejně tak dobrý a třeba přinese i nové rekordy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu