• Načítám...
>

Praha 13 opravila schodiště nad stanicí metra Lužiny

  • 14. prosince 2021,
  • 16:40,
  • PRAHA 13,
  • Marek Tereba

Městská část Praha 13 dokončila rekonstrukci spojovacího schodiště nad stanicí metra B, Lužiny. Toto značně exponované a v minulosti zanedbané místo tak získalo konečně novou podobu. Zdobí ho navíc unikátní malba. Jaká? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Roky zanedbávaný a neutěšený přechod přes stanici metra, kterému navíc chybělo zábradlí. Tak v minulosti vypadalo schodiště nad tubusem u stanice metra Lužiny. 

"My jsme se léta snažili dát ho do pořádku, problém byl v tom, že nepatřilo nám, ale hlavnímu městu Praze. Na druhou stranu občané nerozlišují, co je čí majetek, ale buď se jim něco líbí a nebo nelíbí. Prvotní impulz vzešel hlavně z toho, že tady byly schody, ale neměly zábradlí a bydlí tady celá řada starších lidí, kteří to schodiště nemohli využívat z těch důvodů, že se nemohli o nic opřít. Takže nejprve jsme zažádali hlavní město o to, aby svěřilo tyto schody městské části, potom jsme vyhlásili výběrové řízení na opravu schodiště, přičemž tam byla podmínka, aby tam bylo i zábradlí, ale zároveň nám bylo úplně jasné, že kdyby to bylo pouze šedivé schodiště, tak bude za chvilku pomalováno," řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

Městská část tedy oslovila umělce a zároveň obyvatele Stodůlek, Petra Placáka. Ten schodiště vyzdobil v přírodním tónu. 

"Ta zeď byla v nějakém neutěšeném stavu a s malůvkami v podstatě od svého vzniku. Ten motiv nebo to odhodlání to udělat bylo v podstatě okamžité, téma zeleň jsem vybral z důvodu toho, že zapadá do prostředí, navazuje na prostředí, kde je tady určitá zeleň, ta malba měla nějakým způsobem těmi barvami - zelenou a odstíny hnědé navázat na širší okolí tak, aby splynula s okolím a v podstatě pohltila ten nevzhledný šedý beton," řekl Petr Placák, umělec.

Malé zelené lístky by zároveň měly zabránit chuti sprejerů toto dílo poničit. Nevznikly tam velké plochy a tudíž tam není kde malovat. 

"Někdo může namítnout, že to trvalo docela dlouho, ale trvalo to právě z těch důvodů převodu majetku a podobně. Není možné, že starosta luskne prstem a něco je uděláno hned," řekl David Vodrážka. 

Celková cena opravy schodů, dostavby zábradlí, malby a všech ostatních prací činí  1, 6 milionu korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu