• Načítám...
>

V Praze 13 proběhne Světový den ústního zdraví

  • 17. března 2022,
  • 15:54,
  • PRAHA 13,
  • Marek Tereba

Letos proběhne již patnáctý ročník mezinárodního projektu World Oral Health Day, tedy Světového dne ústního zdraví. Poprvé akce proběhne v Praze 13. Vítáni budou nejen místní obyvatelé, ale všichni, kteří si pondělní odpoledne budou chtít užít a ještě se něco dozvědět.

Reklama

Světový den ústního zdraví připadá každoročně na 20. března. Aby ale měla osvěta větší dosah, rozhodla se třináctá městská část společně se Stomatologickou komorou České republiky uspořádat ho v pondělí a vzdělat tak nejen rodiny s dětmi, ale také žáky svých škol a školek. 

"Všechny děti ze základních škol budou moci přijít na Sluneční náměstí, podívat se tam, nechat si vysvětlit, jak se má čistit chrup, ale i takovou zábavnou formou, protože umět si čistit chrup a pečovat o svůj chrup je opravdu velmi důležité pro celý rozvoj člověka a rozvoj té osobnosti," řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

Letošní ročník akce je zarámován mottem Nečistíš, zaplatíš. To má poukázat na to, že pokud se nebudeme dostatečně starat o své zuby, zaplatíme dost peněz za léčbu. 

"Když jsem přebíral komoru před pěti lety, tak Češi používali 0, 8 zubního kartáčku na rok, což je opravdu neskutečné číslo. V Německu je to 6 kartáčků. Jednou za dva měsíce ho vymění, běžný Němec každý měsíc. Samozřejmě jsou nějací lidé méně pořádní. Mně děsí, kolik lidí si nečistí zuby, podle těch kartáčků, co za rok spotřebují. Teď jsme to zvětšili na 1, 8, takže to je dramatický pokrok. Tohle je právě akce, kdy my učíme přímo děti, stovky dětí jeden den," řekl Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory.

Na Slunečním náměstí čeká v pondělí na všechny návštěvníky přibližně deset stánků. 

"Na každém stanovišti bude něco zážitkového, ať už opravdu dentální hygiena, jak se provádí. Tak jak jsem zmiňovala zábavnou formou, tak i budou ty zoubky představované, takže nebude chybět divadelní představení a to několikrát za den. Takže si myslím, že si užijí jak děti, tak i dospělí," řekl Aneta Ečeková Maršálová, radní MČ Praha 13.

Akce proběhne od 8 do 17 hodin, do 14 hodin je ale program vyhrazený pro školy. Poté se organizátoři těší na širokou veřejnost. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu