• Načítám...
>

V Praze 13 přivítali školní rok

  • 1. září 2022,
  • 14:39,
  • PRAHA 13,
  • Jan Varga

Do prvních tříd se vydali také děti v Praze 13. Na Fakultní základní školu profesora Otokara Chlupa otevřeli čtyři první třídy. Celkem v městské části do škol nastoupilo osm set dvacet tři prvňáků. Celkový počet dětí v základních školách překročil číslo pět tisíc osm set.

Reklama

Děti se po prázdninách vrátily do školních lavic. Poprvé do školy zamířila i řada prvňáků a nejinak tomu bylo i v Praze 13. Na Fakultní základní škole profesora Otokara Chlupa se rodiče s dětmi setkali v atriu na přivítání s vedením školy. Samozřejmě jsme se při tom zeptali, na co se ve škole děti těší.

anketa

"Prvňáčků máme 96, otevřeli jsme čtyři první třídy, v celé škole je v současné době 861 dětí," řekla Zuzana Majstrová, ředitelka Fakultní základní školy profesora Otokara Chlupa.

Nové žáčky přišel pozdravit i starosta David Vodrážka. Ten do nového školního roku přeje učitelům co nejméně stresu kolem pandemie koronaviru, který poslední školní roky zásadně ovlivnil.

"Jsou nafasovány dezinfekce a učitelé samozřejmě vědí, jak instruovat děti, aby si ještě více myly ruce a podobně. Na druhou stranu jsem rád, že ta opatření zmizela a že jsme se vrátili k normálu, že to bude normální výuka, budeme normálně chodit do školy, budeme normálně jezdit na školy v přírodě a podobně, což je strašně důležité," řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

V Praze 13 letos do škol nastoupilo přes osm set dvacet prvňáčků a do mateřinek přijali na šest set padesát dětí. Celkový počet žáků v místních školách přesáhl pět tisíc osm set. Jen do fakultní základní školy nastoupilo také více než čtyřicet ukrajinských dětí, všechny z rodin, které uprchly před ruskou invazí. Podle vedení má škola s cizinci dlouholeté zkušenosti.

"V současné době zde pracují dva cizojazyční asistenti, kteří pomáhají s adaptací dětem a potom máme několik učitelů, kteří se jim věnují z hlediska češtiny jako cizího jazyka, takže ty děti dostávají podle svých potřeb zhruba 10 až 14 hodin češtiny týdně," řekla Zuzana Majstrová, ředitelka Fakultní základní školy profesora Otokara Chlupa.

Aby byl pro děti vstup do školního roku co možná nejpříjemnější, připravila pro ně městská část unikátní akci v Centrálním parku. Děti si mohly užít například skákací hrad, autodrom nebo řetízkový kolotoč. Celodenní program dětem nabídl také představení a soutěže. Přijít mohli všichni žáci základních škol v Praze 13. Podle vedení městské části ale mohly akci navštívit i děti z celé metropole.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu