• Načítám...
>

Děti v ZŠ Mohylová dostávají zdravé obědy

  • 12. října 2022,
  • 7:30,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Základní škola v Praze 13 je další, které se podařilo získat ocenění za zdravé stravování zdejších žáků. Díky zapojení se do celorepublikového projektu Skutečně zdravá škola se úspěšně daří učit děti správným stravovacím návykům. Škola za to už podruhé získala bronzový certifikát.

Reklama

Prosadit do českých škol zdravou výživu - to je cíl programu Skutečně zdravá škola. Ten se snaží naučit děti zdravým stravovacím návykům. V rámci této osvěty získala Základní škola Mohylová v Praze 13 už podruhé bronzový certifikát. Aby škola bronz obhájila, musela i během pandemie covidu udržet plnění přísných kritérií.

"Byly to opravdu náročné čtyři roky, kdy jsme hledali společnou cestu s celým týmem pedagogů, s dětmi a propojit nejen to stravování, když dítě přijde od 12 do půl 1 do jídelny, ale propojit to s celým systémem školy," řekla Martina Hanzalová - ředitelka ZŠ Mohylová.

V rámci osvětového programu musí totiž školy zapojit téma "jídlo" do teoretické i praktické výuky. Další podstatnou součástí projektu je pak také samotný výběr surovin pro školní jídelnu. Ta by měla být propojená s regionálními zemědělci.

"Představte si školní jídelnu jako restauraci. Ta si pravidelně objednává, pravidelně platí a pravidelně se v ní žáci každý den stravují. Od koho jiného by tato školní jídelna, která je součástí téměř každé školy, měla odebírat, než od těch, co jsou ji nejbližší. Čili od těch regionálních, místních, lokálních zemědělců," řekla Karolína Kallmünzerová - manažerka programu Skutečně zdravá škola.

Vedle kvalitnějších obědů a teorie o zdravém stravování by škola měla děti vzdělávat také prakticky. Žáci Základní školy Mohylová si tak pěstování rostlin a chov drobných zvířat zkouší přímo na dvoře školy.

"Máme třeba vlastní skleník, kterému se děti věnují v odpoledních hodinách. Každá třída má své záhonky, kde pěstujeme bylinky, máme králíkárnu, kde chováme králíky, máme dva kurníky, kde chováme slepice," řekla Martina Hanzalová - ředitelka ZŠ Mohylová.

"Slouží to k tomu, že spousta sídlištních dětí možná ani nikdy slepici neviděla a neví, jak vlastně žije. Kdežto třeba já, který jsem se narodil tady ve Stodůlkách a měli jsme malý statek, tak mi to přijde úplně normální. Ale je spousta dětí, které třeba vůbec neví, jak toto funguje," řekl David Vodrážka - starosta MČ Praha 13.

"Ve velké výhodě jsou školy na venkově, které jsou propojené s přírodou. To je přeci obdivuhodné, co se dá dělat i v tak velkém městě, jako je Praha," řekla Karolína Kallmünzerová - manažerka programu Skutečně zdravá škola.

Bronzový certifikát ZŠ Mohylová obhájila už podruhé. O stupeň lepší, tedy stříbrnou kategorii, ale podle ředitelky školy bude kvůli aktuálně skokově rostoucím cenám potravin mnohem náročnější.   

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu