• Načítám...
>

Na Slunečné náměstí se vrátila akce Bezpečná třináctka

  • 21. dubna 2023,
  • 13:04,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Všechny složky záchranného systému byly na Slunečném náměstí v Praze 13, kde už tradičně proběhla akce Bezpečná třináctka. Letos navíc jubilejní dvacátý ročník. I tentokrát si návštěvní akce mohli ledacos vyzkoušet. Perličkou celé akce byl i tentokrát přílet policejního vrtulníku.

Reklama

Bezpečná třináctka aneb bezpečnost zajištěna. To je název akce, kterou městská část Praha 13 pořádala letos už po dvacáté. 

"Když byl první ročník, tak to bylo k výročí prvního vstupu České republiky do Severoatlantické aliance a teď už máme 20. ročník a ukazuje se, že je velmi důležité, že v takovémto paktu jsme," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Akce má být podle starosty Prahy 13 Davida Vodrážky nejen ukázkou záchranného integrovaného systému, ale také poděkováním za jejich práci.

"Kousek od našich hranic se dějí věci jako na Ukrajině, takže my musíme informovat o tom, že tady máme složky, které nám dokáží pomoci, ale zároveň přijde povodeň, spadne nějaká stavba a podobně a tam všude složky integrovaného záchranného systému zasahují. Je dobré o tom vědět a zároveň jim vyjádřit poděkování za jejich práci," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

K vidění byla technika všech složek záchranného systému včetně vozidel profesionálních i dobrovolných hasičů, Policie České republiky, městské policie, záchranných služeb a samozřejmě také technika české armády. K vidění ale byla i výzbroj třeba Vojenské policie.

"Ze zbraní jsme přivezli samopal od výrobce Heckler & Koch UMP, což je zkrácená verze našich služebních zbraní. Služební zbraně používáme pistole Glock 17, dále zde máme útočnou pušku BREN 2, dále tady máme kulomet," řekl příslušník dopravně pořádkové služby Vojenské policie ČR.

Na akci se představil také zdravotnický kamion Golem pražské záchranky nebo Český červený kříž.

"My tady máme na ukázku vybavení naší humanitární jednotky, což je druhosledová složka IZS, kdy si nás povolávají na pomoc hasiči, policie, záchranná služba hlavního města Prahy a další. Máme tady na ukázku náš MAC, což je mobilní asistenční centrum tady za námi a dále tady máme na ukázku různé balíčky pro dobrovolníky i hygienické balíčky, vysílačky, osvětlení," řekl Lukáš Klazar - člen humanitární jednotky oblastního spolku Červeného kříže.

Mezi už tradičně nejoblíbenější atrakce patřili vedle přistavěného vrtulníku také psovodi se svými čtyřnohými parťáky.

"S pejskem představím poslušnost, nějakou obranu, trošku z té sportovní kynologie. Pejsek je šestiletý německý ovčák, má barvu vlkošedou a má složenou zkoušku z všeobecného výcviku prvního stupně," řekl Karel Nerud - psovod ostrahy Letiště Václava Havla.

Na akci ale samozřejmě nechyběla ani oblíbená jízdní policie a zajímavostí byl také Úřad pro jadernou bezpečnost nebo odborníci na umělou inteligenci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu