• Načítám...
>

FZŠ Mezi Školami v Praze 13 dostane nové prostranství

  • 21. dubna 2023,
  • 17:44,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Fakultní základní škola Mezi Školami v Praze 13 dostane nové prostranství. Se začátkem letních prázdnin by zhruba 30 let starý plácek před vchodem do školy měl být modernější a především bezpečnější. Městská část na jeho rekonstrukci získala dotaci 5,5 milionu korun z Klimatického plánu hlavního města Prahy.

Reklama

Zelenější, prosvětlené a především bezpečnější. Takové by mělo být nové prostranství před Fakultní základní školou Mezi Školami v Praze 13. Zhruba 30 let starý prostor totiž v těchto dnech prochází kompletní rekonstrukcí.

"Doba se samozřejmě změnila a veřejný prostor pojímáme trošku jinak, méně asfaltu, méně betonu, více zeleně. Veřejný prostor, který vypadá dobře, je pěkný, udává směr toho bydlení, jací tu bydlí lidé, jinak se starají o to své okolí," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Kvůli nevzhledným křovinám navíc v prostranství vznikala zákoutí, která do blízkosti školy lákala nepřizpůsobivé osoby nebo pochybné existence.

"My jsme dostávali jakoby poznatky, pokud se tady třeba ve večerních hodinách scházeli lidé, popíjeli alkohol a tak dále. Bohužel je to veřejné prostranství, takže jsme v podstatě vždy pouze odkazovali na městskou policii. Já jsem chtěl, aby se toto prostranství co nejvíce otevřelo, aby tady nevznikala hluchá zákoutí, aby to mělo spíše parkovou úpravu a to si myslím, že v tom projektu opravdu je," řekl Petr Kubička - ředitel FZŠ Mezi Školami.

V rámci rekonstrukce tak zmizí třeba nevzhledné vyvýšené záhony s jalovci, ve kterých se často kupily hromady odpadků.

"Běhali nám v tom potkani, nedalo se to uklízet, takže jsme se rozhodli celou tu výsadbu a celou tu koncepci výsadby změnit a celý ten prostor prosvětlit, dát ho do roviny a udělat jen vyvýšený záhon. Současně v tomto prostoru byla asfaltová cesta, která nesplňovala svůj účel, takže to jsme se rozhodli zrušit a celý tento prostor zatravnit," řekla Jana Gilíková - vedoucí odboru životního prostředí MČ Praha 13.

V místě bývalých vyvýšených záhonů bude vymodelována terénní vlna a na ní bude na každé straně vysazen jeden solitérní strom. A dojde také k výměně vysloužilého a rozpadajícího se povrchu okolo skulptury.

"Před školou je skulptura z doby výstavby sídliště, která zůstane zachována, bude opískována, očištěna a to prostředí bude celé upraveno, bude tady nové schodiště ke škole a celý ten prostor se vyčistí a dostane nový mobiliář," řekla Jana Gilíková - vedoucí odboru životního prostředí MČ Praha 13.

Nové prostranství před Fakultní základní školou Mezi Školami by mělo být hotové nejpozději do konce června. Na jeho revitalizaci přispělo hlavní město částkou pěti a půl miliony korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu