• Načítám...
>

Školní parlamenty se sešly na radnici Prahy 13

  • 30. května 2023,
  • 23:49,
  • PRAHA 13,
  • Monika Rusová

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Toto oblíbené české přísloví vystihuje smysl parlamentů základních škol. Svůj školní parlament má v dnešní době většina škol a díky němu se školáci učí vymýšlet nejen inovace a vylepšení, ale i jejich plánování. Celkově žáky připravuje na reálný život. Rada MČ Praha 13 si zástupce některých školních parlamentů pozvala k otevřené diskuzi na téma "lepší život na třináctce".

Reklama

Základní školy městské části Praha 13 mají své školní parlamenty. Tento užší výběr žáků byl pozván do zasedací místnosti radnice k otevřené diskuzi se zástupci místní samosprávy o svých projektech a vizích.

"Zástupci školních parlamentů předají městské části své podněty, své požadavky nebo nápady, jakým způsobem zlepšit život na Praze 13 nebo v okolí jejich škol," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

"Následně potom nám to předvedou nebo řeknou co a jak a potom budou ty děti samy jednotlivě hodnotit a budou přidávat kolečka - takové body těm jednotlivým tématům a která dostanou nejvíce, těmi se budeme zabývat," řekl Vít Bobysud (ODS) - předseda výboru pro místní Agendu 21.

Vybledlé přechody pro chodce, navýšení časového intervalu pro jejich přecházení, nedostatečné osvětlení v Centrálním parku či absence relaxačních zón ve školách. To je jen malý výčet toho, s čím studenti do diskuze přispěli. 

anketa

"My jsme přišli, abychom hlavně zlepšili prostředí ve škole, náš hlavní úkol bude oprava světel ve třídách, protože to při hodině ruší, žáci se nemohou soustředit a zároveň je tam i horší světlo, že tam občas není vidět."

"My máme více nápadů, například pro školu bychom chtěli vymalovat více učeben a třeba změnit nábytek, lino a tak dále. Také bychom chtěli revitalizovat rybníky tady na Praze 13, třeba v Panské zahradě."

"My jsme sem přišli odprezentovat více nápadů, ale jeden z hlavních je třeba venkovní dětské hřiště, které máme pro první stupeň nebo něco jako venkovní učebnu."

Tato sešlost měla i edukační část. Žákům bylo vysvětleno, jakým způsobem funguje zastupitelská demokracie nebo hlasování.

"Jestli budou někdy politici nebo nebudou, tak budou znát nějaký princip fungování, že nestačí jen napsat stížnost nebo na něco nadávat, ale zjistit si k tomu také věci a případně argumenty," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Setkání zrealizované v rámci aktivit Místní agendy 21, jehož hlavním smyslem bylo ukázat, že mladí lidé mohou mít vliv na další rozvoj a mohou se aktivně podílet na změnách ve svém okolí, by se mělo v budoucnu pravidelně opakovat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu