• Načítám...
>

Radnice Prahy 13 má 20 let a stále je moderní a vstřícná

  • 15. června 2023,
  • 7:10,
  • PRAHA 13,
  • Ondřej Švec

Radniční budova v městské části Praha 13 slaví dvacet let své existence. Pro úředníky i občany městské části šlo v té době o velký zlom, neboť agendy úřadu byly rozprostřeny v podstatě po celé Třináctce a její občané se při vyřizování administrativních záležitostí pořádně nachodili. Pak ale vznikla moderní budova, která už tehdy zavedla do praxe řadu prvků, které jsou dnes již standardem. Díky své funkčnosti a řešení je budova přehledná a každý se v ní snadno zorientuje. A hlavně, občané Třináctky mají vše konečně na jednom místě, kde se o jejich záležitosti vždy rádi a ochotně postarají.

Reklama

Radnice městské části Praha 13 je tu pro své občany už dvacet let. Stále patří mezi nejnovější a nejmodernější budovy tohoto typu, které byly navrženy přesně pro tyto účely. Tehdy šlo o obrovský kvalitativní skok jak pro úřad, tak pro celou městskou část.

„Předtím byl úřad rozprostřený de facto po celé městské části. Část byla na Ovčím hájku, část byla na Velké Ohradě, část byla ve starých Stodůlkách a všechno to byly staré panelákové byty. Najednou jsme všechny agendy sjednotili na jedno jediné místo a občané tak nemusí nikde obíhat,“ vysvětluje pověřený tajemník městské části Praha 13 Martin Šmíd.

Hned při vstupu do radnice upoutá pozornost obří základní kámen rozdělený na dvě části, k němuž se váže zajímavá legenda. Došlo totiž k unikátnímu jevu, známém jako Foucaultovo kyvadlo. 

„Jde o experiment, který dokazuje otáčení Země okolo své osy. Nejdříve si stavitelé mysleli, že to je pouze vítr, který hýbe s tím kamenem, nicméně posléze dospěli k tomu, že se nám opravdu podařilo zopakovat tento experiment a kámen nakonec ukotvili tak, jak je to nyní,“ popisuje Martin Šmíd, pověřený tajemník městské části Praha 13.

Budova radnice byla od počátku projektována jako úřad. Důraz tak byl kladen na maximální funkčnost celého objektu.

„V přízemí jsou umístěny nejvíce využívané agendy, občanské průkazy, cestovní pasy, ověřování a podatelna. V prvním patře, v tom zvýšeném, jsme umístili živnostenský úřad a sociální agendy a v tom třetím patře jsou zase o něco méně využívané agendy, to znamená dopravní agendy a stavební úřad,“ říká Martin Šmíd, pověřený tajemník městské části Praha 13.

V posledních patrech jsou pak agendy, které nemají přímý styk s občany. Radnice mimo jiné disponuje moderním vyvolávacím systémem, kdy je možné se objednat online na konkrétní čas bez čekání ve frontě a na webu sledovat i obsazenost jednotlivých přepážek. Úřad má v současnosti 235 zaměstnanců a úřední hodiny pět dní v týdnu. 

„Úřad obdržel řadu ocenění za kvalitu ve veřejné správě, čtyři Národní ceny kvality, což je nejvyšší ocenění u nás v Česku. Snažíme se poskytovat ty nejlepší služby našim občanům i našim zákazníkům,“ uzavírá pověřený tajemník městské části Praha 13 Martin Šmíd.

Budova disponuje i perfektní serverovnou i obsáhlým archivem. Výhodou jsou i duté podlahy, kterými jsou vedeny veškeré datové rozvody. Samozřejmostí je i kompletní bezbariérovost úřadu, u vchodu do radnice je pak pro nevidomé umístěný zvukový maják a pro sluchově postižené je pak zavedená takzvaná Tichá linka. Radnice Třináctky je tak i po dvaceti letech moderním a vstřícným prostředím pro ty, kdo tam pracují i pro ty, kteří si tam jdou něco vyřídit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu