• Načítám...
>

Ve Stodůlkách proběhl výlov rybníka

  • 22. října 2023,
  • 15:17,
  • PRAHA 13,
  • Ondřej Švec

Na Stodůleckém rybníku se předposlední říjnovou sobotu lovily ryby. Za krásného ranního počasí plného slunce tak do kádí postupně putovali kapři, tolstolobici, štiky, jeseteři nebo bílé ryby. Některé se prodaly přímo na hrázi, případně je od místních rybářů odkoupí pražský rybářský svaz. Menší ryby pak byly dočasně umístěny do komory, aby se pak, až se rybník opět napustí, do něj mohly znovu vrátit. Výlov rybníka si rybáři pochvalovali, zároveň se ale ve velké míře potýkají s pytláky, kteří loví hlavně kapry a tím způsobují rybářům škody.

Reklama

Na sídlišti ve Stodůlkách v městské části Praha 13 mají to obrovské štěstí, že se v rámci centrálního parku mohou těšit hned ze dvou rybníků; Nepomuckého a Stodůleckého. A právě ten čekal výlov, který probíhá vždy jednou za několik let.

"Loví se to celé, teď se loví tato část, pak se bude lovit až támhle vzadu na tom přítoku, protože je tam dvoumetrová díra," řekl Jaroslav Fišer - rybář.

"Vždy, když je výlov tohoto rybníka nebo rybníka pod ním - dalšího velkého, tak si uvědomím, že se brzy blíží Vánoce, takže je to takové někdy rozpačité, protože Vánoce mám samozřejmě rád, ale ty přípravy, to už je horší, jako u každého. Je vidět, že i v Centrálním parku Prahy 13 máme život, voda je poměrně čistá, takže ryby tady jsou, uvidíme, jestli vytáhneme takového velkého pamětníka, kapra Pepu, vypadá to, že snad jo, my totiž hodně bojujeme nebo naši rybáři bojují s tím, že sem chodí hodně lidí chytat načerno. Řekl bych ne místních obyvatel, ale spíše těch ukrajinských dělníků. Chytají načerno a nepouští ty ryby, což je samozřejmě problém, takže je vždy sázka do loterie, jestli tady Pepa bude," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Vylovené ryby si mohli zájemci na místě koupit a že bylo z čeho vybírat. 

"Měl by tady být kapr, pak tady je tolstolobik, štika, jeseter a bílá ryba. Něco se prodá na hrázi a jinak je od nás odkupuje rybářský svaz územního města Prahy, kapr jde dolu na Nepomucký rybník a bílá ryba půjde na Vltavu mezi Jiráskův a Palackého most," řekl Jaroslav Fišer - rybář.

Po výlovu proběhla pravidelná údržba vodotrysku a další základní údržbové práce, aby se mohl zase napustit a v zimních mrazech byl případně připravený na bruslaře.

"I když to nevidíme rádi, protože kousek odtud máme zimní stadion a zrovna loni se nám tady jeden kluk propadl pod ledem, ale je to na každém. Přemýšlet hlavou, to znamená nelézt tam, když ten led není ještě dostatečný," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Pro velké ryby znamenal výlov Stodůleckého rybníka většinou konečnou a z vody pak poputovaly rovnou na talíř, menší pak ale putovaly do komory a jakmile rybník zase trochu nateče, tak je rybáři pustí opět zpátky. Ale až vyrostou, bude je nejspíš čekat to samé, ostatně jsou to koneckonců chovné ryby z chovného rybníka. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu