• Načítám...
>

V Praze 13 se setkali starostové pražských městských částí

  • 26. listopadu 2023,
  • 19:11,
  • PRAHA 13,
  • Monika Rusová

Každoroční setkání starostů pražských městských částí letos hostila Praha 13. Nejpalčivější témata debaty byla bezpečnost a parkovací zóny.

Reklama

Na pozvání starosty Prahy 13 Davida Vodrážky se v prostorách tamní radnice uskutečnilo setkání starostů pražských městských částí. Předmětem jednání byla hlavně dvě témata - bezpečnost a nová parkovací vyhláška na území hlavního města a proto se zúčastnil i primátor Bohuslav Svoboda a náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib. Výsledkem jednání je dvojí soubor usnesení na dva zmíněné problémy.

"Počet strážníků není dostatečný, to je potřeba v první řadě říci, protože se nám nedaří tolik strážníků přijmout, kolik pro ně máme systematizovaných míst," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

Tento problém je dlouhodobý i přes řadu benefitů a motivačních složek k mzdovému ohodnocení. Údajně jedna z hlavních příčin, proč mnoho strážníků končí, je jejich pocit, že si jich nikdo naváží. 

"Mimo jiné jsme probírali také možnosti toho, jak může starosta úkolovat městskou policii ve svém regionu nebo na své městské části. Dnes to vlastně legálně nejde," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

"Městský strážník je zaměstnanec magistrátu a primátor je jejich nejvyšší velitel a jsou přidělováni po jednotlivých Prahách, podle toho, kolik jich máme a kolik ta Praha potřebuje," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

V druhém usnesení starostové požadují udělat právní analýzu na poskytnutí slevy pro Pražany na celoměstské parkovací oprávnění.

"Aby bylo třeba možné, když občan Prahy 13 vlastní parkovačku na Praze 13, aby mohl zaparkovat třeba i na jiné městské části, protože je obyvatel Prahy. Potom jsme také chtěli a dávali na zvážení, aby hlavní město Praha zcentralizovalo parkovací systém, aby to nebylo jinak na Praze 5, na Praze 6 nebo na Praze 13," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Vzhledem ke složitosti problematiky parkování se starostové dohodli, že se uskuteční další shledání, aby se městské části shodly na komplexnějším systému.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu