• Načítám...
>

Na střechu radnice Prahy 13 umístili fotovoltaiku

  • 7. prosince 2023,
  • 14:06,
  • PRAHA 13,
  • Ondřej Švec

Střechu radnice městské části Praha 13 na Slunečním náměstí pokryly solární panely. Malá fotovoltaická elektrárna složená ze 38 panelů sníží provozní náklady na elektrickou energii radnice. Všech 38 panelů je situovaných na jih Slunečního náměstí a jsou umístěny přímo pod hodinami. Vyrobenou energii svedou ze střechy do prvního podzemního podlaží, kde je umístěna rozvodna elektřiny. V plném provozu bude během ledna 2024.

Reklama

Střechu radnice městské části Praha 13 nyní zdobí celkem 38 fotovoltaických panelů, které pomohou částečně zvýšit soběstačnost budovy, kdy si zároveň radnice bude moci zejména ve slunečných měsících část energie i sama vyrábět.

"Nemůžeme samozřejmě od toho čekat, že ty panely obslouží celou energetickou spotřebu radnice, to v žádném případě, je to jakýsi doplněk toho, aby ta spotřeba se o něco snížila, takže jdeme tou cestou jakési kombinace těch ekologických prvků a zároveň samozřejmě i těch normálních, to znamená braní elektřiny ze sítě," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Problém byl vůbec panely na střechu umístit, protože při projektování radnice byla umístěna takzvaná zelená střecha, která je sice porostlá zelení, ale o to obtížnější je pak bezpečně umístit fotovoltaické zařízení, aby ho například neodnesl vítr.

"Nebylo to úplně jednoduché, nakonec jsme našli firmu, která toto umí a po kabelech, které jdou dolu potom do centrální rozvodny, tak ta elektřina půjde dolů do rozvaděče, kabelů je asi 300 metrů a je to taková první vlaštovka, pilotní projekt, protože na Praze 13 máme celou řadu dalších střech," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Ne všechny jsou sice vhodné k umístění fotovoltaiky, ale převážná většina určitě ano. Může se jednat například o základní a mateřské školy nebo polikliniky. Příprava umístění takovýchto zařízení zabere poměrně dost času, samotná instalace je pak ale otázkou několika dní.

"Je to zhruba za 10 dní hotové, ta firma to má smontované u sebe ve skladu, sem jenom přijde a sestaví to jako lego - tu stavebnici, to natažení kabelů je o něco složitější, nicméně máme tady stoupačky, takže to není problém, nemusí se nic sekat a ta radnice je udělána moderně, tak to nebyl až tak dramatický problém," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Celkové náklady se vyšplhaly zhruba na 700 tisíc korun. Fotovoltaická elektrárna, která sníží provozní náklady na elektrickou energii radnice, bude v plném provozu během ledna 2024.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu