• Načítám...
>

Parkovací dům nabízí dostatek míst a dostupnou cenu

  • 11. ledna 2024,
  • 14:56,
  • PRAHA 13,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 13 má od června loňského roku nový parkovací dům P+R v Petržílkově ulici v Nových Butovicích. Zatím ale není řidiči využíván tak, jak by si Třináctka přála. V tuto chvíli bývá v průměru volných až sto parkovacích míst. V parkovacím domě lze přitom mít své stálé parkovací místo pro rezidenty, případně si zaplatit celodenní stání za padesát korun. Smyslem parkovacího domu je, aby ho využívali zejména mimopražští řidiči a neblokovali tak parkování na sídlišti pro místní.

Reklama

Parkování v Praze bývá noční můrou pro nejednoho řidiče. Když už konečně po desítkách minut kroužení najde volné místo, zjistí, že se tam nedá parkovat, případně to riskne a pak na čelním skle svého vozu najde pokutu, případně dostane botičku a nebo mu auto rovnou odtáhnou. Řešením jsou parkovací domy. Jeden takový mají od června loňského roku i v Praze 13 v Petržílkově ulici v Nových Butovicích.

"První výhody jsou, že parkovací dům je u stanice metra Nové Butovice v docházkové vzdálenosti nějakých 50 metrů od vstupu do metra, je to hlídané parkoviště," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Parkovací dům ale zatím není využíván tak, jak by si městská část přála. Proto vyzívá řidiče, aby zde neváhali parkovat a nevyužívali místa, kde to není vhodné, například před nedalekou poliklinikou.

"Zatím tady v průměru bývá denně volných třeba až 100 parkovacích míst ve všední dny a i mimopražští řidiči hledají místo někde v sídlišti," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Při využívání parkovacího domu by se mohla uvolnit parkovací místa pro rezidenty, kteří v místě bydlí, parkovací dům je tak ideální zejména pro mimopražské, kteří do Prahy dojíždí například za prací nebo za lékařem. Parkovací dům provozuje Technická správa komunikací hlavního města Prahy.

"Parkovací dům je rozdělen na dvě části, jedna je ta rezidentní část, kde je možné si zakoupit přímo parkovací místo, které vám bude garantováno, pokud přijedete, tak vždy musí být volné, potom je část, která je P + R, ta je dotovaná hlavním městem Prahou a parkování zde stojí na 24 hodin 50 korun," řekla Barbora Lišková - tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Parkovací dům P + R Nové Butovice má smysl i proto, že Třináctka nemá zóny placeného stání, nepovažuje to totiž za šťastné řešení. Pokud je ale parkoviště přímo u stanice metra, které se nevyužívá naplno, nabízí se otázka, zda zóny přeci jen neudělat. Zatím ale nic takového v plánu není. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu