• Načítám...
>

Žáci FZŠ Mezi školami se učili profesionální fotce i etice

  • 27. května 2024,
  • 23:39,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Ve Fakultní základní škole Mezi Školami dnes proběhl další workshop NECVAKEJTE, FOŤTE, který dětem přináší možnost naučit se fotografovat od profesionálních fotografů. Projekt organizuje od roku 2021 Czech Photo Centre, které sídlí v Nových Butovicích a s místními školami dlouhodobě úzce spolupracuje.

Reklama

NECVAKEJTE, FOŤTE. To je název workshopu, který obecně prospěšná organizace Czech Photo ušila na míru žákům z Fakultní základní školy Mezi Školami v Praze 13. V rámci jednoho dopoledne tak profesionálové z oboru děti seznámili nejen s tvorbou kvalitní fotografie, ale také s takzvanými fake news nebo s autorskými právy.

"Chceme, aby v dnešní době, kdy je každý fotograf, protože má v kapse mobil s fotoaparátem, aby mladá generace o tom přemýšlela, o fotografii, že to není jen tak, že cvaknou a pošlou to kamarádovi, který sedí vedle v lavici, ale že fotografie má velkou sílu, ať už pozitivní nebo negativní," řekla Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo.

"Myslím si, že to má smysl, v dnešní moderní době je určitě dobré, když se děti určí tímto směrem a nechci, aby to znělo cynicky, ale není důležité vědět, kdy se konala bitva na Bílé Hoře, ale jakým způsobem používat fotografie a vůbec zacházet se zprávami," řekl David Vodrážka (ODS), starosta MČ Praha 13.

Osvětového workshopu se zúčastnila i řada talentovaných žáků, kteří s fotografií mají už nějaké zkušenosti a také plány do budoucna. K nejlepším z kurzu patřil tentokrát patnáctiletý Štěpán Baumruk.

"Já jsem se naučil fotiti ty detaily, to byla první část toho kurzu a ve druhé části jsme se naučili ty portrétní fotky a to mě bavilo," řekl Štěpán Baumruk, žák 9. třídy FZŠ Mezi Školami.

"Chtěl bys ve fotografování pokračovat?"

"Určitě ano, sám mám foťák, takže budu určitě pokračovat," řekl Štěpán Baumruk, žák 9. třídy FZŠ Mezi školami.

Praktickou část kurzu vedl zkušený mediální fotograf Dan Materna. Žáci si pod jeho vedením vyzkoušeli, jak správně fotit na telefon, ale i profesionální techniku.

"Potom se děti rozdělí do několika skupin, jedni fotí profi technikou, druzí jdou s fotografem, který je z praxe, buď z ČTK nebo z nějakého média, aby mladí fotografové věděli, co to znamená být aktivním fotografem," řekla Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo.

Mladí fotografové pak v okolí školy cvičili třeba portrétní fotografii, makro, ale například i fotku reportážní. V závěru dne pak vedoucí kurzu výsledné fotografie žákům promítli a zhodnotili jejich práci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu