• Načítám...
>

V Praze 13 se uskutečnil Festival volného času

  • Včera,
  • 20:53,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Na Den české státnosti se v Praze 13 uskutečnil už desátý ročník motivační přehlídky volnočasových a neziskových aktivit, které místní obyvatelé najdou v této městské části. Hlavními taháky byly letos obecně prospěšná společnost Helppes a organizace, která se zabývá výměnou oblečení a dalších věcí z druhé ruky.

Reklama

Festival volnočasových aktivit na Slunečném náměstí už podesáté představil nejen možnosti, jak v Praze 13 trávit volný čas, ale také neziskové organizace, které se na území této městské části nachází.

"Festival volného času není jen o představení sportovních klubů a kulturních zařízení, ale i neziskového sektoru, kde může fungovat pomoc lidem a podobně. Zároveň spojujeme příjemné s užitečným, vystoupí tady místní sbor dětí, zároveň tady bude sbírka na Helppes," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Organizace je obecně prospěšnou společností, která se zaměřuje na výcvik psů, kteří pak pomáhají lidem s různými typy zdravotního postižení. 

"Ať už se jedná o lidi, kteří mají pohybová omezení, to znamená, že jsou na vozíčku a nebo mají trvale berle a nebo se jedná o lidi, kteří mají různá záchvatová omezení, tam cvičíme pejsky signální, kteří pomáhají lidem s diabetem, s nemocí srdce nebo s epilepsií," řekla Natálie Nováková - asistentka ředitelky organizace Helppes.

Výcvik jednoho takového asistenčního psa může vyjít až na 350 tisíc korun. Pomáhat můžete i vy. Jeho výcvik trvá až tři čtvrtě roku.

"Forma pomoci je buď finanční, kdy nám přispějí na účet nebo formou toho, že si tady koupí nějaké reklamní předměty. Velkou pomocí pro nás je i to, když si od nás někdo vezme štěně do výchovy a udělá nám takovou tu prvotní výchovu, tu základní socializaci, kdy ho má do roka ve své péči a po roce jde pejsek k nám do výcviku," řekla Natálie Nováková - asistentka ředitelky organizace Helppes.

Letos se festivalu volného času v Praze 13 vůbec poprvé zúčastnili také organizátoři výměnných akcí Swap Prague.

"Když doma máte nějaké věci, které nepoužíváte, ale v dobrém stavu, v takovém, v jakém byste je věnovali třeba své kamarádce nebo tetičce, tak ty přinesete sem a my z toho nainstalujeme obchod. Už tady vůbec neplatíte a berete si, co potřebujete. Mohou nosit oblečení v dobrém stavu, věci do domácnosti, sportovní potřeby, věci pro děti, menší spotřebiče a květiny," řekla Lucie Poubová - spoluzakladatelka organizace Swap Prague.

Svátečnímu odpoledni přálo počasí a pohodovou atmosféru dokreslila řada hudebních vystoupení. Živá hudba zazněla jak jinak než z nástrojů místní kapely a zazpíval i místní dětský sbor.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu