• Načítám...
>

Centrální park Prahy 13 má chytrou lampu

  • 8. března 2018,
  • 15:54,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Starosta Prahy 13 David Vodrážka představil moderní osvětlovací zařízení, které městská část ve spolupráci s PRE instalovala jako první v metropoli. Pokud bude pilotní zařízení efektivní, možná v Praze 13 přibudou i další podobná zařízení.

Reklama

Za podpory magistrátu přináší partnerský projekt MČ a Pražské energetiky do ulic a parků metropole vyšší komfort a bezpečnost. Zajistí je tzv. chytré lampy. Do projektu se zapojila i Praha 13 a svou první chytrou lampu umístila do centrálního parku. 

"Ta lampa může být vybavena celou řadou funkcí, které se dají doplnit do toho stožáru. Tady konkrétně je tlačítko SOS, tzn. když zde dojde k nějaké zdravotní komplikaci, k nějakému násilnému činu nebo něco takového, stačí stisknout tlačítko, ozve se operátor z linky 112 a vyptá se, co se děje a podle toho zařídí pomoc zdravotní, policejní a podobně," řekl Petr Holubec, tiskový mluvčí PRE. 

"Lidé tady cestují od metra do Starých Stodůlek a naopak, takže je to poměrně frekventované místo. Proto si myslíme, že tady to má opodstatnění. Zároveň tím, že chytrá lampa šíří internet, měří ovzduší a podobně, tak právě v této lokalitě myslím, že to má své opodstatnění," řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13. 

Pokud se pilotní provoz tzv. chytré lampy osvědčí, vedení MČ Praha 13 zvažuje instalaci dalších těchto moderních zařízení.

"V případě, že se osvědčí, bychom určitě chtěli s rozšiřováním pokračovat, řekl bych v té četnosti, aby plynule navazovalo pokrytí třeba wifi, protože asi není cílem, aby každá lampa byla ta chytrá, ale aby plynule navazovala wifi, možná i ta bezpečnostní tlačítka," řekl David Vodrážka. 

Kromě bezpečnostního tlačítka a šíření wifi signálu a čidel na měření kvality ovzduší mohou chytré lampy disponovat např. také nabíjecí stanicí na elektrokola a dalšími funkcemi. Chytrá lampa v základním vybavení, jakou má i Praha 13, pak vyjde na částku kolem 200 tisíc korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu