• Načítám...
>

Do Prahy 14 se s jarem vrátila osvětová akce Den Země

  • 21. dubna 2023,
  • 1:40,
  • PRAHA 14,
  • Kristýna Svobodová

Městská část Praha 14 připravila pro děti Den Země. Už od ranních hodin tak mohli žáci mateřských a základních škol navštívit prostranství před stanicí metra Rajská zahrada, kde bylo připraveno velké množství vzdělávacích soutěží a her.

Reklama

Seznámit nejmladší občany Prahy 14 s ekologickou výchovou a postupně v nich tak budovat kladný vztah k přírodě. To je cíl tradiční akce Den Země, která se koncem dubna konala před stanicí metra Rajská Zahrada v Praze 14.

"Chceme obyvatele inspirovat k tomu, že je potřeba o planetu Zemi pečovat. Dále chceme, aby se veřejnost zapojovala do našich aktivit, které směřují právě k ekologické osvětě, k ekologii, ochraně krajiny, ochraně přírody a zároveň, aby se společnost naučila, jak nakládat s odpadem. Proto tady máme stánky, které tomuto všemu napomáhají," řekl Jan Liška (STAN) - radní MČ Praha 14.

V nich byl především pro děti připraven zábavný a vzdělávací program. Nechyběly třeba rukodělné práce, sportovní aktivity nebo poznávací cvičení.

"Já třeba za naši školu mohu říci, že pro mě je nejdůležitější to, že soutěže i ty pomůcky, které máme, připravují děti, samy tu soutěž organizují, vystupují v roli učitelů a až skončí celá akce, tak budou samy vyhodnocovat," řekla Eva Jiříková - učitelka na ZŠ Generála Janouška.

"Tohle je poznávačka rostlin, kdy řekneme dětem, jestli ví, co to je a ony řeknou, jestli ví. Některé děti ví i ta rodová jména, což je zajímavé. Tady máme například hluchavku nachovou, břízu, zlatici, lípu," řekla Tereza Křivánková - žákyně 7. třídy na ZŠ Generála Janouška.

Pro nejmenší děti pak byly připravené nejrůznější hry a v podstatě všechno, s čím se tady seznámily, si mohly také osahat a něco dokonce i ochutnat.

"Vůbec se nemusíte bát, toto bílé, co vidíte, je klíček a z toho v zemi pak vyroste kytička. Chcete to vyzkoušet? Vůbec se ale nebojte, můžete to beze strachu sníst a ochutnat," řekla Lenka Slunečková - učitelka ze ZŠ Šimanovská.

Den Země je akcí, kterou Praha 14 pro místní děti pořádá pravidelně. Letošní novinkou bylo zapojení městské části do kampaně Recykluj mobil.

"Cílem této kampaně je podpora udržitelného rozvoje, zároveň tato kampaň má charitativní charakter. Zde již na místě mohou naleznout, je to zeleně označená schránka Recykluj mobil, kdy občané mohou své staré nevyužité mobilní telefony přinést, hodit do této schránky. Organizace Remobil tyto mobily pak ekologicky zlikviduje. Podstatné je říci, že k likvidaci těchto mobilů dochází v chráněných dílnách," řekl Jan Liška (STAN) - radní MČ Praha 14.

Na akci se tak podílí lidé, kteří mají z různých důvodů problém se zapojením do běžného pracovního života. Za každý takto odevzdaný mobil pak odchází deset korun na podporu Jedličkova ústavu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu