• Načítám...
>

Praha 14 má výraznější a bezpečnější přechody

  • 19. června 2023,
  • 15:52,
  • PRAHA 14,
  • Ondřej Švec

V městské části Praha 14 vzniká zcela nová síť fosforeskujících přechodů pro chodce. Praha 14 se tak stala historicky první pražskou městskou částí, která začala zvyšovat bezpečnost chodců tímto revolučním způsobem. V tuto chvíli se podařilo novou barvou vyznačit první přechody pro chodce v Hostavicích, další jsou plánované na Jahodnici, v Kyjích a na Hutích, kde je Praha 14 jako městská část vlastníkem komunikací. Cílem je po dohodě s Technickou správou komunikací jako správcem komunikací hlavního města Prahy nechat tímto způsobem v Praze 14 vyznačit všechny přechody pro chodce.

Reklama

Fosforeskující bíla silniční barva, kterou znají řidiči z některých úseků dálnic a silnic první třídy, se začala objevovat na přechodech pro chodce ve čtrnácté městské části. Výsledným efektem tohoto opatření ale překvapivě není pouze zvýšení bezpečnosti chodců za snížené viditelnosti.

"Fosforeskující přechody jsou mnohem bezpečnější, jejich reflexní složka zvyšuje viditelnost při zhoršených podmínkách, to znamená v šeru, ve tmě nebo mlze, nicméně jsou mnohem bezpečnější i při dešti nebo náledí, protože lépe odvádí vodu a tudíž méně kloužou. Povrch této speciální vícesložkové barvy je totiž vroubkový, nikoli hladký, jak tomu bývá u klasických nátěrů," řekla Soňa Tománková (NAŠE Čtrnáctka) - místostarostka MČ Praha 14.

Vzhledem ke stavu většiny přechodů pro chodce v Praze 14, které bývají zhruba rok po nátěru klasickou barvou v horší kondici z pohledu viditelnosti, hledala městská část řešení, které by bylo bezpečnější, účinnější, ale zároveň ekonomicky přijatelné. Její očekávání naplnil právě výběr této speciální barvy.

"Tato speciální barva se používá například na dálnicích a opravdu to není nic levného, stojí zhruba dvakrát tolik, co ta jednosložková, ale v rámci času se vyplatí, protože vydrží zhruba 4 - 6 násobně déle," řekl Petr Vomáčka - vedoucí Odboru dopravy MČ Praha 14.

V časovém horizontu čtyř let může městská část ušetřit částku okolo tří tisíc korun na jednom přechodu pro chodce. Přemalování přechodů na výraznější barvu je zároveň nezbytné i z toho důvodu, že v Praze každoročně roste automobilový provoz a chodce je třeba maximálně chránit.

"Na nárůst dopravy v Praze je třeba adekvátně reagovat také v oblasti nejzranitelnějších účastníků silničního provozu, tedy chodců, s kolegyní Tománkovou již aktivně spolupracujeme na projektu Bezpečné cesty do škol a věřím, že tyto nové přechody posunou v oblasti bezpečnosti Prahu 14 zase o kus dál," řekl Jaromír Krátký (ODS) - místostarosta MČ Praha 14.

Samotní chodci už měli možnost si nové přechody vyzkoušet a pochvalují si je hned z několika důvodů.

anketa

"Líbí se nám z toho důvodu, že jsou protiskluzové, to je jedna věc a druhá věc, že i v noci jsou dobře viditelné."

"Jsem rád, že jsou tady takto udělané. Chtěl bych, aby toho bylo víc - všude možně."

"Myslím si, že to je super. Když jdu večer domu, když dělám v restauraci do 11, tak je všechno vidět."

"Je to krásný krok. Hlavně pro ty chodce, protože řidiči tady jezdí jako blázni a díky tomu fakt zastavují a přibržďují, takže je to krásně vidět."

V tuto chvíli se podařilo novou barvou vyznačit první přechody pro chodce v Hostavicích, další jsou plánované na Jahodnici, v Kyjích a na Hutích, kde je Praha 14 jako městská část vlastníkem komunikací. Cílem je po dohodě s Technickou správou komunikací jako správcem komunikací hlavního města Prahy nechat tímto způsobem v Praze 14 vyznačit všechny přechody pro chodce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu