• Načítám...
>

Pro seniory se chystá nový domov v Bojčenkově ulici

  • 22. června 2023,
  • 14:10,
  • PRAHA 14,
  • Ondřej Švec

Pro seniory v domově v Bojčenkově ulici v Praze 14 se staví nové prostory. Respektive stávající domov pro seniory již nevyhovoval a tak ho čeká kompletní rekonstrukce a přestavba. Díky tomu se nejen zvýší kapacita, ale celkově se zlepší podmínky pro jeho klienty. Vznikne nové moderní zázemí se špičkovým vybavením a dále nabídne novou terasu s pergolou, vybudování výtahu a odstranění bariér. Na nový domov se mohou senioři těšit už na konci března 2025, kdy bude náročná rekonstrukce dokončena.

Reklama

Senioři z Domova v Bojčenkově ulici v Praze 14 si musejí na nějaký čas zvykat na nové prostory. V jejich původním domově totiž aktuálně probíhá náročná rekonstrukce a přestavba. K tomuto kroku se Čtrnáctka rozhodla hned ze dvou důvodů.

"První byl havarijní stav objektu, ve kterém se nacházel dům seniorů, zároveň technický stav budovy nezodpovídá současným požadavkům a samozřejmě i normám pro vedení domu seniorů," řekla Mária Ševčíková (ANO) - 1. místostarostka MČ Praha 14.

Projekt se začal realizovat už v roce 2010, ale z důvodu velké nevole místních obyvatel při veřejném projednávání se zpracování protáhlo a nakonec bylo odstoupeno od přístavby. Radnice se rozhodla pro citlivou dostavbu, v jejímž rámci se nižší části objektu dorovnají tak, aby celá budova měla stejnou výšku. Aktuální projekt je financovaný ze dvou zdrojů.

"První zdroj byl z Magistrátu hlavního města Prahy ve výši 230 milionů a druhý zdroj byl z Ministerstva práce a sociálních věcí - 62 milionů. Byly tam dva projekty, jeden projekt byl schválený na rekonstrukci a druhý projekt byl schválený na přestavbu," řekla Mária Ševčíková (ANO) - 1. místostarostka MČ Praha 14.

Zhotovitel v podstatě v rámci budovy zboural veškeré konstrukce, které jen mohl. Z původního domova tak zbylo jen nezbytné torzo. 

"Odtížili jsme původní stěny, skladby podlah, střech a odhalili jsme skelet, který se ukázal v havarijním stavu a zároveň proběhly zhruba před dvěma měsíci sanace, takže probíhá ztužování skeletu, vyztužujeme sloupy, probíhá převařování nosníku," řekl Jakub Lindner - výrobní ředitel stavební společnosti Nepro.

Dále se musí kompletně zbourat třetí patro a vybourá se většina stropních panelů. Tyto práce si vyžádají až několik měsíců, nejpozději by mělo být hotovo do konce tohoto roku. Kompletně dostavěno by mělo být ideálně na konci března 2025, kdy se jeho klienti mohou těšit na zcela nový domov.

"Který vytvoří veškerý komfort nejen pro klienty, ale samozřejmě i pro personál, který bude disponovat moderním zařízením," řekla Mária Ševčíková (ANO) - 1. místostarostka MČ Praha 14.

Chybět pak nebude ani venkovní terasa s pergolou, kde si mohou klienti domova pro seniory odpočinout. A v neposlední řadě také o několik míst vzroste celková lůžková kapacita objektu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu