• Načítám...
>

V Praze 14 se slavnostně otevřela komunitní zahrada

  • 9. září 2023,
  • 13:40,
  • PRAHA 14,
  • Lucie Sinková

V Praze se otevřela další komunitní zahrada. Zvláštností je, že přiléhá k obchodnímu Centru Černý Most. Obyvatelé Prahy 14 mají tudíž možnost si tu nejenom nakoupit, ale i po náročném dnu zrelaxovat, zabořit ruce do hlíny a ještě si pochutnat na čerstvém ovoci a zelenině. Zároveň se také mohou seznámit s blízkými sousedy, a to napříč generacemi.

Reklama

Pro všechny ty, kteří rádi pěstují, ať už rajčata, kedlubny nebo bylinky, se slavnostně otevřela komunitní zahrada v areálu obchodního Centra Černý Most.

"Tenhle prostor byl v podstatě nevyužitý prostor kolem našeho centra a my jsme přemýšleli, jak ho využít a jak ho zpřístupnit našim zákazníkům a hlavně občanům, kteří žijí v naší komunitě," řekla Petra Holušová - ředitelka Centra Černý Most.

"Pravidla jsou vlastně taková, že by se tady mělo pěstovat v ekologickém režimu, maximálně dodržovat respekt vůči svým sousedům, dalším komunitním zahradníkům a samozřejmě i vůči přírodě. Zalévá se tady dešťovou vodou, která je svedena ze střechy nákupního centra, což pro nás byla veliká radost, protože zdroje dešťovky jsou vždy cenné v každé zahradě," řekla Radka Pokorná - ředitelka společnosti Kokoza.

"Co se týká rostlin, které tu v současné chvíli máme, tak můžeme říci, že tu máme bylinky, máme tu rajčata, saláty, kedlubny, mrkve," řekl Petr Setvín - komunitní zahradník.

Díky komunitní zahradě můžete nejen pěstovat ovoce a zeleninu, ale také šlechtit dobré sousedské vztahy.

anketa

"Jsme strašně vděčni za to, že jsme se mohli sejít, cizí lidé ze sídliště, a vybudovat vztahy, nejen ty rostliny."

"Také jsem nadšená ze zahrádky. Sice mám malinký balkon, takže sem tam nějaké rajčátko mám, ale člověk se tam nemůže úplně nějak realizovat a jelikož je to i hrozně fajn, co se týká uklidnění po práci, tak za mě je to úplně super a doporučuji každému."

"Vidím v tom velkou budoucnost zejména pro děti, protože mohou získat nové koníčky, mohou tady zahradničit, setkávat se a svůj čas využívat velmi kvalitně."

"Já bych popřál lidem nebo zahradníkům v této komunitní zahradě dobrou vůli a hezké užívání této zahrádky, protože je to hezká šance k přátelskému soužití," řekl Josef Kutmon (ODS) - radní MČ Praha 14.

Městská část Praha 14 jako jedna z pouze 3 municipalit v České republice je držitelem kategorie A v Místní agendě 21 a velmi dbá na rozvoj komunitního života a udržitelného rozvoje. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu