• Načítám...
>

Praha 14 varuje před podvodníky a falešnými bankéři

  • 15. listopadu 2023,
  • 18:37,
  • PRAHA 14,
  • Ondřej Švec

Vánoce jsou svátky klidu a míru, setkávání s rodinou a blízkými lidmi. Bohužel jde ale také o časy podvodníků a zlodějů, kteří se snaží využít toho, že lidé nakupují vánoční dárky a nebývají tolik obezřetní. Takoví podvodníci se vyskytují zejména na internetu a snaží se lidi obrat o peníze, když nakupují prostřednictvím e-shopu. Kolem Vánoc takových případů přibývá i v městské části Praha 14, která proto před těmito podvodníky, kteří se často vydávají i za bankéře, varuje. Spolupracuje rovněž s Policií České republiky, která se podobným případům snaží zabránit.

Reklama

V Praze 14 přibývá případů, kdy se podvodníci snaží z důvěřivých lidí vylákat peníze. Podvodníci jsou aktivní zejména v období Vánoc, kdy lidé nejvíc nakupují. 

"I u nás na Čtrnáctce v poslední době roste počet obětí nejrůznějších podvodů, které se neodehrávají v osobním kontaktu, ale v kyberprostoru. Žádáme obyvatele, aby byli velice obezřetní, aby si nastudovali aktuální praktiky těchto podvodníků a důsledně se řídili radami policistů," řekl Jaromír Krátký (ODS) - místostarosta MČ Praha 14.

"Člověk dá inzerát na internet, ozve se mu falešný kupující, který mu řekne, že si zboží zakoupí, ale že si zařídí i dopravu. Následně klient prodávající klikne na tu stránku a ta ho přesměruje na podvodnou stránku, která je však velice čitelná, věrohodná a ten člověk tam má zadat své platební údaje, které jsou velice citlivé," řekla Violeta Siřišťová - tisková mluvčí Policie České republiky. 

Policie proto varuje každého, kdo by cokoli prodával nebo kupoval, aby si na sdělování citlivých platebních údajů dával mimořádný pozor. Rizikový je také nákup prostřednictvím e-shopu, kdy po zadání platby mohou být lidé přesměrování na podvodnou stránku.

"V momentě, kdy se cítí obětmi podvodného jednání, aby ihned kontaktovali svého bankéře nebo se fyzicky dostavili do své banky a zjistili, jestli se jednalo o podvod. Následně, aby kontaktovali linku 158 nebo navštívili tu nejbližší policejní služebnu a vše tam oznámili," řekla Violeta Siřišťová.

Podvodníci bývají velice často cizinci a v tomto případě jako prvotní varování slouží jejich špatná výslovnost při mluveném projevu a gramatické chyby při psané komunikaci. Dalším rizikovým faktorem jsou i podvodné SMS, které se tváří, že přišly od banky anebo se může jednat o falešného bankéře. 

"Klient ho uposlechne, vybere veškerou svou hotovost, přejde do ulice, kterou si domluví s útočníkem a následně veškerou svou hotovost vloží do Bitcoinmatu. Může se také stát, že mu ten útočník neřekne, aby to vložil do Bitcoinmatu, ale řekne mu, aby to přeposlal na účet, který mu sdělí právě ten bankéř," řekla Violeta Siřišťová.

Nervózní a vystresovaný člověk pak útočníka uposlechne a veškeré své prostředky přepošle na jiné bankovní konto. V takovém případě je nutné kontaktovat svou banku a následně to oznámit na lince 158. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu