• Načítám...
>

Na Černém Mostě už roste moderní polyfunkční dům

  • 5. ledna 2024,
  • 11:15,
  • PRAHA 14,
  • Monika Rusová

Na Černém Mostě začala už v září stavba polyfunkčního domu. Ten nabídne přes 60 bytů a několik dalších služeb občanům. Je tomu však teprve pár týdnů, co vedení čtrnácté městské části zveřejnilo, že uzavřelo smlouvu se společností Dostupné bydlení České spořitelny. Ta do projektu investuje 200 000 000 Kč a stane se spolumajitelem objektu.

Reklama

Právě tady u metra Černý Most probíhá jeden z nejvýznamnějších investičních projektů letošního roku. Jedná se o polyfunkční budovu, která má nahradit 30 let staré torzo budovy administrativní. Dlouhé roky však prostor využívali pouze bezdomovci.

"Je to tak, že od roku 1993 patřila plocha Magistrátu hlavního města Prahy, který nám jí jako městské části Praha 14 před lety svěřil a my jsme se mohli pustit konečně do výstavby vlastních bytů," řekl Jiří Zajac (ODS) - starosta MČ Praha 14.

 V rezidenčním objektu bude kromě 65 bytových jednotek také kavárna, restaurace, knihovna a kontaktní místo úřadu.

"S financováním to bylo poměrně složité, my jsme byli vyzváni hlavním městem Prahou, abychom sehnali vícezdrojové financování, použili jsme zhruba třetinu částky z vlastních zdrojů, které jsme měli jako městská část z dřívějších prodejů majetků a v prosinci došlo ke dvěma zlomovým okamžikům, kdy nám jednak hlavní město Praha dovolilo dokončit privatizaci jednoho bytového domu, který nemůžeme obsazovat, protože tam jsou dané smlouvy na dobu neurčitou a především se nám podařilo navázat spolupráci a podepsat smlouvu se společností Dostupné bydlení České spořitelny, která se bude na třetině celé částky financování podílet," řekl Jiří Zajac (ODS) - starosta MČ Praha 14.

Celá budova by měla stát přibližně 600 000 000 Kč a její vlastnictví bude rozděleno mezi Prahu 14 a Dostupné bydlení České spořitelny. Budoucí nájemníky však vybere městská část.

"Dostupné bydlení nejen v Praze, ale i v regionech , samozřejmě vnímáme, že ta situace v Praze je nejpalčivější, co se týče rozevřených nůžek mezi platovou úrovní a cen nemovitostí, potažmo cen nájmu a tento projekt jsme si vybrali především proto, že má výbornou dopravní dostupnost a plně naplňuje tu naši vizi optimalizovaných nájemních bytů v blízkosti hromadné dopravy," řekl Pavel Kelner - místopředseda představenstva DBČS.

V současné chvíli je prostranství stavby oplocené, ale celý projekt by měl být hotov do dvou let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu