• Načítám...
>

Praha 14 zřídila jednotku Sboru dobrovolných hasičů

  • 2. února 2024,
  • 14:38,
  • PRAHA 14,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 14 zřídila na svém území jednotku Sboru dobrovolných hasičů. Zastupitelstvo totiž schválilo návrh na založení jednotky. Nyní už se dává dohromady tým a potřebné zázemí, hledá se také prostor pro vybudování hasičské zbrojnice. Aktuálně má jednotka devět členů, z toho je šest profesionálních hasičů a tři jsou úplní nováčci. Nechybí mezi nimi ani místostarosta městské části Praha 14 Jaromír Krátký (ODS). Než bude mít Praha 14 plnohodnotnou jednotku Sboru dobrovolných hasičů, zabere to ale ještě několik let.

Reklama

Městská část Praha 14 zřídila na svém území jednotku Sboru dobrovolných hasičů. Návrh na založení jednotky už schválilo zastupitelstvo městské části Praha 14. Teď se budou hledat potřebné finance na zbrojnici, vybavení a další nezbytné věci.

"My se na Praze 14 zřízením jednotky dobrovolných hasičů zabýváme již řadu let, naše městská část je jedna z těch větších a nejbližší profesionální jednotka je v Satalicích, nejbližší dobrovolná jednotka v Běchovicích a například na Praze 9 nejsou hasiči vůbec, takže z tohoto pohledu je to pro městskou část výhodné," řekl Jaromír Krátký (ODS) - místostarosta MČ Praha 14.

Čtrnáctka má tu velkou výhodu, že na sídlišti Černý Most bydlí řada profesionálních hasičů a i u nich je poptávka po zřízení jednotky, stejně tak o případné členství. V neposlední řadě jde také o tradici. Právě jednotky Sboru dobrovolných hasičů jsou na území států bývalého Rakouska-Uherska tradiční součástí Integrovaného záchranného systému.

"Do jednotky Sboru dobrovolných hasičů může vstoupit člověk, který nabyl 18 let plnoletosti, je zdravotně způsobilý i po fyzické stránce a hlavně u té dobrovolné jednotky je důležité, aby měl i ten elán, nadšení a chuť to dělat od volna a věnovat tomu nějaký svůj čas," řekl Jaromír Pospíšil - velitel jednotky SDH Prahy 14.

"Klíčové pro nás bylo zřízení jednotky, jednotka má v tuto chvíli 9 členů, z nichž 6 jsou profesionální hasiči  tři nováčci, sám jsem jedním z nich. My jsme teprve na začátku, čeká nás spousta práce v řádu několika let. Jednáme se záchranným hasičským sborem o případném přenechání vybavení, hledáme dotační zdroje a hledáme místo pro vybudování hasičské zbrojnice. Jedním z těch míst je například území Broumarská jih hned u Kyjského rybníka," řekl Jaromír Krátký (ODS) - místostarosta MČ Praha 14.

Dobrovolní hasiči zasahují u celé řady případů, ať už to jsou požáry, technické zásahy, ale i mimořádné události, jako jsou vichřice nebo povodně a podílejí se i na výstavbě protipovodňových zábran.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu