• Načítám...
>

Na Jahodnici v Praze 14 vyrostla nová škola

  • 3. září 2024,
  • 8:05,
  • PRAHA 14,
  • Milan Pospíšil

Městská část Praha 14 rychle zareagovala na hrozící nedostatek volných míst ve školských zařízeních a připravila projekt přestavby uvažovaného komunitního centra na základní školu. Úsilí radnice je korunováno úspěchem a škola v Baštýřské ulici může v září přivítat nové školáky.

Reklama

V únoru loňského roku začala městská část Praha 14 uvažovat o úpravě objektu v Baštýřské ulici z předpokládaného komunitního centra na základní školu. Důvodem pro změnu byl hrozící nedostatek míst ve stávajících školských zařízeních. Během roku a půl se podařilo zajistit jak financování, tak i samotnou přestavbu a pár dní před zahájením nového školního roku mohla být škola uvedena do provozu.

"Je to základní škola pro více než 100 dětí, letos tady nastoupí dvě první třídy a jedna přípravná třída, aby příští rok tady mohly být dvě druhé třídy a dvě první třídy. S tím, že je to důležitá mozaika do skládačky škol na Praze 14, protože bez otevření této školy už bychom neměli kam umístit 60 dětí," řekl Josef Kutmon (ODS) - radní MČ Praha 14.

Nová škola se čtyřmi třídami bude splňovat všechny požadavky na moderní výuku. Pouze na hodiny tělesné výchovy budou děti docházet do 150 metrů vzdálené Sokolovny.

"Je to malá škola a nabízí přitom moderní výuku. Škola je plně vybavena, má i jídelnu, kde se budou dovážet obědy, bude fungovat školní družina, budou fungovat dopolední kroužky," řekla Alena Gabaľová - ředitelka ZŠ Šimanovská.

"To zázemí pro ty prvňáčky tady bude naprosto perfektní, protože tady máme pouze první třídy, takže ty paní učitelky si mohou udělat jak chtějí dlouhé hodiny, například zvonění si mohou uzpůsobit, bude to taková škola komunitního typu a myslím si, že těm dětem se to tady bude velmi líbit," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

V tomto školním roce budou otevřeny dvě třídy pro prvňáky a jedna přípravná třída. Na plnou kapacitu najede škola v příštím roce, kdy se z prváků stanou druháci a z dětí v přípravné třídě žáci první třídy. I díky těmto místům může Praha 14 umístit všechny spádové děti, které dorazily k zápisům.  

"My jsme samozřejmě velmi rádi, že jsme mohli otevřít novou školu pro 60 prvňáčků, protože bychom je neměli kam jinam dát a doufám, že se nám velmi brzy podaří otevřít i další etapu, další modulární školu tady na Jahodnici, aby také měli ti prvňáčci kam pokračovat," řekl Jiří Zajac (ODS) - starosta MČ Praha 14.

O financování projektu se podělila městská část spolu s magistrátem.

"Celkové náklady na výstavbu budovy Základní škola Baštýřská vyšly na 118, 5 milionu, z toho druhá etapa vyšla na nějakých necelých 30 milionů, z toho Magistrát hlavního města Prahy nám přispěl ve dvou fázích účelovou investiční dotací, první byla 12 milionů a následně na tu dotaci nám přispěli 16, 5 milionu," řekla Mária Ševčíková (ANO) - místostarostka MČ Praha 14.

Vzhledem k nové bytové výstavbě na celém území Prahy 14 i přijímání ukrajinských žáků připravuje radnice další projekty na rozvoj školních kapacit. Aktuálně je v jednání plán výstavby nové modulární školy U Hostavického potoka, která by mohla být podle radního Josefa Kutmona otevřena ve školním roce 2026/2027.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu