• Načítám...
>

Na vzhledu Patnáctky se podílejí i samotní občané

  • 10. května 2023,
  • 8:15,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 15 v rámci participativního rozpočtu spolupracuje s veřejností, která pak přináší řadu zajímavých návrhů, jak zlepšit vzhled a život v městské části. Občané se tak mohou přímo zapojit do rozpočtu městské části tím, že podávají návrhy na úpravu některých částí, které jsou ve svěřené péči Patnáctky. Letos bude radnice vyhlašovat již pátý ročník. Na občany zároveň čeká hned několik novinek, tou největší je navýšení částky na jeden návrh až na 200 tisíc korun, nejnižší částka je pak 50 tisíc korun.

Reklama

Jak vypadá místo, ve kterém žijeme, je bezesporu důležité a velkou měrou se na tom podílí i vedení jednotlivých městských částí. V Praze 15 v rámci participativního rozpočtu do debat o tom, jak by měla městská část vypadat, pravidelně zapojují i veřejnost, která má možnost vzhled Patnáctky aktivně ovlivnit.

"Jeho smyslem je zapojení občanů do rozpočtu městské části tím, že podávají návrhy na úpravu některých částí, které jsou ve svěřené péči městské části," řekla Petra Šikýřová (Nezávislí) - místostarostka MČ Praha 15.

Letos bude městská část vyhlašovat již pátý ročník participativního rozpočtu. V předešlých letech se například v ulici R. A. Dvorského podařilo realizovat relaxační místo s grilovacím koutkem s názvem Balanční SKILL PARK. Poblíž Mračnické ulice Na Košíku zase hřiště s trampolínou a pingpongovým stolem. V rámci letošního ročníku se občané mohou těšit hned na několik novinek.

"Jsou tam změny, některé drobné a některé větší. Důležité je, že ta částka na jeden návrh je až 200 tisíc, ale dali jsme tam zároveň tu nejnižší částku na 50 tisíc," řekla Petra Šikýřová (Nezávislí) - místostarostka MČ Praha 15.

Patnáctka k tomuto účelu zároveň zaktualizovala své webové stránky, kde se občané mohou prokliknout na web obcanezapojse.cz. Městská část totiž uvítá každý originální návrh.

"Děláme pro to co nejvíce, snažíme se roznést různě plakáty, máme v našem časopise Hlasatel celou stránku tomu věnovanou, takže doufám, že se občané více zapojí," řekla Petra Šikýřová (Nezávislí) - místostarostka MČ Praha 15.

Participativní rozpočet městské části Praha 15 je krásným příkladem toho, jak může fungovat spolupráce mezi radnicí a občany. Díky tomu se mohou realizovat například opravy hřišť, zastínění na pískovištích, koše na basketbal nebo tabule, po kterých mohou děti kreslit křídami. Zkrátka drobnosti, které ale dělají život na Patnáctce zase o něco hezčí a veselejší. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu