• Načítám...
>

Horní Měcholupy oslavily 730. narozeniny

  • 18. května 2023,
  • 9:22,
  • PRAHA 15,
  • Kristýna Svobodová

730. výročí pražských Horních Měcholup oslavili obyvatelé Prahy 15 v sále restaurace U Čouků. Ta je také posledním místem, které pamatuje Horní Měcholupy ještě jako ves. Slavnostní přípitek pronesl starosta Prahy 15.

Reklama

Hudba, přátelská atmosféra, dobré jídlo a pití. Takhle to od brzkého odpoledne vypadalo v sále restaurace U Čouků v Praze 15. Horní Měcholupy tady totiž slavily své 730. výročí.

,,Je to vlastně vzpomínka, vzpomínka na těch 730 let, setkání s místními patrioty, s lidmi, kteří zde žijí a s lidmi, kteří vlastně přišli vzdát hold těm 730 letům. A já si toho hrozně vážím, protože je to prostě příležitost se setkat s lidmi a s přáteli, kteří tady žijí," řekl starosta MČ Praha 15, Michal Fischer (ODS).

Z rukou Michala Fischera pak obdrželi všichni starostové jednotlivých čtvrtí patnácté městské části čestné právo domovské. Jedním z nich byl i Jiří Jindřich, který už roky vede Dolní Měcholupy.

,,Mě to velmi těší, protože Horní Měcholupy, to je vlastně náš nejbližší soused a spousta místních obyvatel má do Dolních Měcholup vazbu a je pro mě velkou ctí mít tedy domovské právo tady v Horních Měcholupech," řekl starosta MČ Dolní Měcholupy, Jiří Jindřich (ODS).

,,My prostě považujeme Prahu 15 v tom svém širokém rozkročení jako jednu velkou rodinu a musím říct, že spolupráce se všemi těmito starosty z těchto oblastí je úžasná," uvedl Fischer.

V rámci oslav místní kronikáři připomněli historii Horních Měcholup, nechyběla ale ani staropražská hudba nebo výstava historických i současných fotografií, které mapují proměny městské části. Její rozvoj prý ale zdaleka nekončí. 

,,Rádi bychom zde vytvořili i místo pro setkávání, protože tenhle ten historický sál už není úplně dostačující. Předěláváme Kulturní dům Varta, na kterém se podílíme, aby se z něj stalo moderní zařízení, kde mohou lidé trávit kulturní zážitky a kulturní večery," doplnil starosta MČ Praha 15.

Rekonstrukce Kulturního domu Varta by měla být hotová během příštího roku. Opravou by měl postupně projít sál i celé zařízení objektu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu