• Načítám...
>

V Praze 15 vzniknou klíčové silniční stavby

  • 29. června 2023,
  • 19:46,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

Dokončení vnějšího i vnitřního okruhu v Praze je klíčové pro automobilovou dopravu po celém městě. Vnitřní okruh z širšího centra Prahy by se měl propojit s vnějším, čímž by byla značná část dopravy, zejména té tranzitní, odkloněna z obytných částí a přesunuta právě na tyto komunikace, které by velký objem dopravy zvládaly daleko lépe. Dvojice takto klíčových silničních staveb povede i přes území městské části Praha 15. Půjde o výstavbu silnice 511, která bude součástí Pražského okruhu a spojí dálnici D1 a D11 a Hostivařskou spojku. První z nich vybuduje Ministerstvo dopravy, druhou město.

Reklama

Městské části na jihovýchodě Prahy dlouhodobě usilují o to, aby se dokončila příprava a začala stavba vnější etapy silničního obchvatu kolem Prahy. Jednou z nich je i městská část Praha 15.

"Takzvaná stavba 511, kterou má zahájit příští rok Ředitelství silnic a dálnic, je přímo spojená s dalšími silničními stavbami, které mají propojit vnější okruh s tím městským," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Patnáctka se k němu navíc připojí ještě vlastním obchvatem, který má být napojen právě na Hostivařskou spojku neboli radiálu, která má zajistit spojení mezi vnějším a vnitřním městským okruhem.

"Jak tedy tato naše část, tak i Hostivařská spojka obchází obydlení oblasti Uhříněvsi, Dubče, Prahy 15, Hostivaře, Horních Měcholup a Dolních Měcholup a měla by skončit u Lanového mostu na městském okruhu," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

511 se má začít stavět příští rok, další stavby jsou před vydáním územního rozhodnutí. Jejich cílem je hlavně odvézt tranzitní dopravu, která městskou část Praha 15 dlouhodobě trápí, právě na tyto připravované stavby.

"A ulevit všem občanům, kteří na tom jihovýchodě žijí. To je primární cíl, s tím, že všechny ostatní věci, které jsou příspěvkem hlavního města Prahy a městské části Praha 15 jsou už třešničkou na dortu. Jako třeba kapacitní P+R parkoviště u nádraží v Horních Měcholupech a celkově rekonstrukce toho nádraží," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Tato parkoviště napojená přímo na silniční stavby by měla rovněž ulevit dopravě v obydlených částech. Ti, co totiž nyní dojíždějí do Prahy za prací, by pak především využívali příslušné P+R parkoviště a do obydlených oblastí by neměli důvod zajíždět. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu