• Načítám...
>

Praha 15 připravuje nové parky pro veřejnost i psy

  • 31. července 2023,
  • 9:15,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 15 chystá v blízké době dokončení hned několika projektů ve veřejném prostoru. Mezi ně patří například i nový park v Pražské ulici. Ten se bude skládat ze dvou částí. Jedné odpočinkové pro veřejnost a druhé, která bude sloužit jako agility hřiště pro psy s řadou překážek a prvků pro šťastný psí život. Mnohem větší projekt se pak rýsuje v okolí hostivařského hřbitova. Nejen, že samotný hřbitov se rozšíří, ale hned vedle něj pak bude k dispozici nově vznikající park, který má odkazovat k dávné slovanské a keltské historii.

Reklama

Městská část Praha 15 se stará o dvě desítky lokálních parků, přes padesát sportovních ploch, dětských hřišť a také o desítky hektarů městské zeleně. V rámci revitalizace některých parků se Patnáctka zaměřila i na území v Pražské ulici. Tento park bude dokončený a pro veřejnost otevřený už na konci srpna. 

"Park je rozdělen do dvou částí, jedna je parková se zpevněnou plochou s teqballovým stolem, se šachovými stolky a pítkem a dalšími prostory pro volný čas. V jižní části parku je právě oplocená část pro agility, to znamená pro vyžití pejskařů," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

V parku pro pejsky nebude chybět řada cvičebních prvků, nezbytné mlatové cesty nebo veřejné osvětlení. Dalším veřejným prostorem, který se v blízké době výrazně promění, bude území hostivařského hřbitova. Ten se bude nově rozšiřovat, zároveň v ulici K Horkám vzniká nový most a vedle hřbitova bude i nový park.

"Má trošku symbolizovat naši dávnou historii, nejen tu slovanskou, ale i keltskou a uvnitř tohoto parku bude právě v té věci historie připomenuto, jakým způsobem procházela Hostivař dějinami," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15. 

Součástí parku má být i takzvaná Stezka osobností, které jsou na hostivařském hřbitově pohřbeny. Půjde například o bývalého předsedu Československé vlády Antonína Švehlu a literárního kritika a spisovatele F. X. Šaldu. 

"Okolo toho parku bude ještě rozeseto pár kamenů pro symboliku toho místa a té historie celého tohoto území," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Podobu hotového parku je možné si alespoň částečně představit na sérii vizualizací. Kromě osvětlení, které parku dodá kouzelnou atmosféru hlavně ve večerních hodinách, bude keltskou symboliku připomínat také dvojice menhirů. 

Park bude mít zároveň dva hlavní vstupy. Jeden od hostivařského hřbitova a druhý ze Staré Hostivaře. Do parku bude zařazen i další průchod, kterým se půjde ze Staré Hostivaře i z ulice K Jezeru dostat na nově upravenou autobusovou zastávku ulice K Horkám. Park by měl být dokončen v příštím roce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu