• Načítám...
>

Praha 15 pokračuje v prevenci proti suchu a povodním

  • 15. listopadu 2023,
  • 8:27,
  • PRAHA 15,
  • Kristýna Svobodová

Městská část Praha 15 pokračuje v prevenci proti suchu, zadržování vody v krajině a péči o zeleň. I nadále se proto bude věnovat projektům, které jsou zaměřené na hospodaření s povrchovou a podzemní vodou v krajině. Cílem je zmírnění dopadů klimatických změn.

Reklama

Voda je nezbytným atributem pro existenci všech živých organismů. Vodní zdroje a ekosystémy ale ohrožují extrémní projevy počasí, jako jsou povodně nebo sucha. V Praze 15 se proto snaží s povrchovou a podzemní vodou hospodařit.

"Zadržování vody v krajině v oblasti Praha 15 si představujeme zejména opatřeními, které převedou ty srážkové vody ze zatrubnění, které jde přímo do Botiče, do krajiny," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Vzniknout by tak například měly nové vodní plochy. Řadu těch, které před lety zanikly, chce pak radnice obnovit. 

"Jedna z těch ploch, které navrhujeme, aby byly obnoveny, jako vodní plocha s retenční schopností, je právě tato bývalá retenční nádrž pod Sídlištěm Košík, kde by stabilně byla vodní hladina, která by v případě těch přívalových dešťů byla schopna zadržet tu vodu po ten nezbytný čas, aby se v Botiči ty povodňové stavy tolik neděly," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Poslední povodně v roce 2013 napáchaly jen v Hostivaři škody za sto milionů korun. Retenční nádrž by tak podle vedení radnice měla v podobných případech pomoci. Během přívalových dešťů by se nádrž naplnila a nadbytečná voda by tak nedaleký potok Botič nezahltila. Odtékala by do něj pozvolna a navíc v době, kdy už netrvá povodňový stav. Obnovy se pak mají dočkat i některé potoky.

"Bylo by potřeba obnovit tok Slatinského potoka, zavodnit i ten Měcholupský potok, takže by mělo dojít k opatřením a ta by se měla teď naplánovat, jak bezpečně ty potoky zavodnit, tak aby zase ony nezpůsobovaly v těch obydlených oblastech povodně," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Radnice Patnáctky pak také pokračuje v realizaci protipovodňových opatření.

"Protipovodňová opatření vznikají už od té poslední povodně, vznikla dvě ze šesti, teď jsme se domluvili s hlavním městem Praha, že budeme plánovat další tři a že se vytvoří studie na poslední protipovodňové opatření, které ještě zbývá dořešit i projektově, a to je v ulici U Břehu," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Praha 15 teď pracuje na přípravě projektů. S konkrétní podobu protipovodňových opatření v obydlených oblastech chce radnice místní obyvatele seznámit v příštím roce, kdy by také podle místostarosty Michala Frauenterky měla začít samotná stavba.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu