• Načítám...
>

Soutěž architektů určí novou podobu Hostivaře

  • 16. listopadu 2023,
  • 8:48,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

V městské části Praha 15 by mohl vzniknout ambiciózní projekt s názvem Nové centrum Hostivař. Mohla by tam být nová radnice, škola, školka, poliklinika, kulturní a výstavní sál, případně také městská bytová výstavba. Jde o společný záměr městské části, hlavního města Praha, soukromých majitelů pozemků a developerů, kteří jsou ve výjimečné shodě a projekt je nyní tak daleko, že jeho konečnou podobu určí architektonická soutěž. Území zatím protíná tramvajová smyčka, kde mají konečnou linky 22 a 26, ta by měla ale v budoucnu velkému projektu ustoupit a přesune se jinam.

Reklama

V okolí konečné stanice tramvajových linek 22 a 26 by mohlo vzniknout Nové centrum Hostivař. Ambiciózní plány jsou zatím částečně v hlavách plánovačů a částečně i na papírech. Konečnou podobu určí až architektonická soutěž. Projekt přitom vychází z koncepční studie, kterou nechala vytvořit městská část Praha 15.

"Rádi bychom, aby se to stalo opravdu novým centrem Prahy 15, nejen Hostivaře, ale aby měli všichni občané z Patnáctky, ať už jsou to občané z Košíku, Hostivaře, Horních Měcholup, zhruba uprostřed místo, kde by se mohli setkávat, kde by vyrostlo něco, co nám chybí," řekl Michal Fischer (Společně pro Prahu 15) - starosta MČ Praha 15.

Patnáctka uvažuje o nové radnici, společenském sálu, místě pro výstavy, případně poliklinice. Projekt vychází ze spolupráce mezi městskou částí Praha 15, soukromými majiteli pozemků a hlavním městem Prahou.

"Praha vlastní velkou část toho území, kterou bude ta studie řešit a moje ambice je, aby byl vybrán projekt, který jednak zajistí, že v tomto území vznikne hezká nová městská čtvrť a zároveň, že se zhodnotí ty pozemky Prahy. Chtěl bych, aby minimálně na části těch pozemků Prahy se dala postavit městská bytová výstavba," řekl Adam Zábranský (Piráti) - radní hl. m. Prahy.

"To území je velmi komplexní, je velmi komplikované, je na něm obrovská tramvajová smyčka, ta tramvajová smyčka je v nějaké fázi, která ještě nemá úplně časový horizont, z toho území zmizí a je důležité, aby ve všech fázích té výstavby v tom území se daly stavět věci, které v tu chvíli Praha bude potřebovat," řekla Lenka Burgerová - předsedkyně schvalovací poroty.

Budoucí území vzniká ve vzájemném souladu a dohodě všech stran a společně organizují architektonickou soutěž. Původní myšlenka o tomto záměru vznikla téměř před patnácti lety. Termín případné realizace a dokončení je sice zatím ve hvězdách, ale vzhledem k tomu, že všichni zatím dali projektu zelenou, vypadá minimálně nadějně alespoň to, že by v budoucnu mohl vzniknout. Jak blízká nebo daleká ta budoucnost nakonec bude, ukáže až čas. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu